Javuló körülmények fennmaradó problémákkal - az ombudsman a hajléktalanok téli ellátásáról

Alapvetően gördülékeny és hatékony a hajléktalan-ellátásban résztvevő, közreműködő szervezetek és intézmények közötti együttműködés. A téli krízisidőszakban valamennyi olyan hajléktalan embernek jutott szálláslehetőség, aki igénybe akarta venni ezt a szolgáltatást. Ugyanakkor viszont megoldatlan a pszichiátriai gondozásra szoruló, a lábadozó és a speciális igényű, például mozgáskorlátozott hajléktalanok ellátása. A pozitív változások mellett is maradtak problémák az adminisztrációval. Az ombudsman immár ötödik éve vizsgálja és jelentésben mutatja be a téli krízisidőszak hajléktalan-ellátásának helyzetét.
2016. április. 29.

A jövő nemzedékek szószólója a Föld Napján az Orczy-kert fái és a fővárosi zöldfelületek megóvását szorgalmazza

A jövő nemzedékek szószólója a Fatestvér közösségi faültetési program megindítójaként is üdvözli a Föld Napja Alapítvány Fákat a Földnek faültetési kezdeményezését, egyben felhívja a figyelmet az értékes városi faállomány megóvásának fontosságára.
2016. április. 22.

Önkéntes munka és iskolai közösségi szolgálat: az ombudsman szerint hiányosak, bizonytalanok a szabályok

A közérdekű önkéntes tevékenység és az iskolai közösségi szolgálat rokon intézmény, mégis eltérő szabályok vonatkoznak rájuk abban, hogy kell-e a munkavégzés megkezdése előtt előzetes munkaköri alkalmassági vizsgálatot végezni és kötelező-e felelősségbiztosítást kötni ezekre a tevékenységekre. Az alapvető jogok biztosa megoldást, valamint a meglévő szabályok pontosítását kérte az emberi erőforrások miniszterétől.
2016. április. 21.

Szalayné Sándor Erzsébet, a nemzetiségek jogaiért felelős ombudsmanhelyettes közleménye

Az Országgyűlés Magyarországi nemzetiségek bizottsága 2016. április 19-i ülésén egyhangúlag elfogadta a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes, Szalayné Sándor Erzsébet 2015. évi tevékenységéről szóló beszámolóját, amely az alapvető jogok biztosa és helyettesei éves összefoglalójának része.
2016. április. 20.

Újszülött halála a pszichiátrián - az ombudsman átfogó vizsgálatának megállapításai

Súlyos alapjogsértéseket és komoly hiányosságokat tárt fel az alapvető jogok biztosának a Szent Imre Kórház Pszichiátriai Osztályán szülő nő ügyében sajtóhír alapján hivatalból folytatott vizsgálata. A jelentésben hivatkozott szakértői jelentés szerint a gyermek nem halva született, hanem a körülmények miatt vesztette életét. Az alapjogi biztos a tavaly márciusi hír megjelenése után azonnal elindította vizsgálatát, munkatársai előre be nem jelentett helyszíni ellenőrzést tartottak a Kórházban. Székely László a szakértői dokumentáció idei kézhezvétele után véglegesíthette a jelentését, tehette meg ajánlásait.
2016. április. 11.

Szalayné Sándor Erzsébet a nemzetiségek jogaiért felelős ombudsmanhelyettes közleménye a Nemzetközi Roma Nap alkalmából

A Nemzetközi Roma Napon a magyar és az európai civilizációt évszázadok óta értékeivel és sokszínűségével gazdagító roma kultúrát ünnepeljük. E nap ugyanakkor azokra a lehetőségekre és kötelezettségekre is figyelmeztet, amelyeket roma nemzetiségű honfitársaink egyenlő bánásmódjának és egyenlő méltóságának védelme, továbbá esélyegyenlőségének biztosítása érdekében kell megtennünk.
2016. április. 07.

A zöld ombudsman szerint a drávai vízlépcső elfogadhatatlan, a belvíz túlzott elvezetése aszályhoz vezethet

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek szószólója a víz világnapja alkalmából a Dráva folyó természetközeli, vadvízi állapotának megőrzésére, valamint a csapadékvíz ésszerűbb mezőgazdasági hasznosításának fontosságára hívja fel a figyelmet.
2016. március. 22.

Nem elegendő a jogorvoslat formális lehetősége - az ombudsman a felsőoktatási felvételi eljárásról és az utólagos regisztrációról

Nincsenek összhangban az egyetemek és főiskolák oktatásszervezési ciklusaival azok a határidők, amelyeken belül el kell bírálni a felsőoktatási felvételi eljárással kapcsolatos jogorvoslati kérelmeket. Ez pedig akadályozza, hogy a sikeresen fellebbező diák még a képzési időszak megkezdése előtt beiratkozhasson. Székely László ombudsman a szaktárcától kért intézkedést, mert a jelenlegi határidők és a meglévő infrastrukturális feltételek akadályozzák a felsőoktatáshoz való hozzáférést és a tartalmi jogorvoslatot.
2016. március. 17.

A rasszizmus elleni európai hét jelentőségéről - a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettes, Szalayné Sándor Erzsébet közleménye

Az UNESCO 1966-ban nyilvánította március 21-ét a rasszizmus elleni küzdelem világnapjává, megemlékezve arról, hogy 1960-ban ezen a napon a dél-afrikai Sharpeville városában brutálisan meggyilkoltak az apartheid rendszer ellen tiltakozó 69 aktivistát. A rasszizmus, az intolerancia és a diszkrimináció elleni küzdelem nemzetközi térnyerésének köszönhetően azóta e nap köré szerveződött a Rasszizmus elleni Európai Hét programsorozata. Az idén március 12-től 21-ig Európa szerte számos nem kormányzati szerv, civil közösség, iskolák, önkormányzatok és magánszemélyek fejezik ki valamilyen közvetlen cselekvéssel – legyen ez egy esemény szervezése, az ezeken való részvétel, vagy pusztán a rasszizmus elleni összefogás fontosságáról szóló üzenet megosztása minél több emberrel - , hogy elkötelezettek egy toleránsabb társadalom építése iránt.
2016. március. 11.