null Köszöntjük riói olimpikonjainkat! A nemzetiségi ombudsmanhelyettes közleménye a Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékokon elért magyar sportsikerek kapcsán

Magyarország ismét bebizonyította, hogy helye van a világ sportnemzetei között. A Rio de Janeiró-i nyári olimpiai játékokon sportolóink 8, arany 3 ezüst és 4 bronzérmet szereztek, valamint számos pontszerző helyezést értek el.

Sportolóink sikeres olimpiai szereplése két okból is különös örömmel tölt el.  A 15 érem több mint felét, és a nyolc első helyezésből hetet sportolónőink szereztek meg, bizonyítva ezzel, hogy a sport terén megvalósulhat a nemek közötti egyenlőség. Mindez azzal a reménnyel tölthet el mindannyiunkat, hogy nincs messze az az idő sem, amikor a képviseleti demokrácia intézményeiben, köztestületeink vezető szerveiben, és a közélet minden területén számarányuknak megfelelő mértékben lesznek jelen honfitársnőink. Olimpikonjaink sikere jó példa lehet mindazon nők számára, akik az élet bármely területén, legyen az a munkaerőpiac, a vállalkozói szféra vagy a közélet, képességeik és tehetségük teljes kibontakoztatására, álmaik megvalósítására törekednek.

            A nemzetiségek jogainak védelmét ellátó ombudsmanhelyettesként külön köszöntöm a legsikeresebb olimpikonjaink között az immár ötszörös olimpiai bajnok Kozák Danutát, aki anyai ágon lengyel gyökereit vállalva bizonyította, hogy a velünk élő nemzetiségek nem csak a magyar politikai közösség részei és államalkotó tényezők, hanem maradandó értékeket hoznak létre, hozzájárulva ezzel közös hazánk felemelkedéséhez.

            Bízom benne, hogy a 2016. szeptember 7. és 18. között rendezett paralimpiai játékokon induló magyar csapat sportolói is sikeresen szerepelnek majd, láthatóvá és átélhetővé téve a többségi társadalom minden tagja számára, hogy aki céljai megvalósításáért elhivatottan képes küzdeni, annak sem neme, sem származása, sem bármely fogyatékossága nem akadályozhatja meg álmai valóra váltását!

                                                                            Szalayné Sándor Erzsébet