Felmérés az Európai Unióban a nők elleni erőszakról - az EU Alapjogi Ügynökségének jelentése

Az Unió országaiban minden harmadik nő 15 éves kora után megélt már fizikai vagy szexuális erőszakot. Az európai 33 százalékos átlaghoz képest Magyarországon 28 százalékot mértek. A legrosszabb a dán, a legkevésbé rossz a lengyel adat. A világ eddig legnagyobb ilyen felmérése több mint 42 ezer nő válaszai alapján készült. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) nemzetközi konferenciáján ma hozta nyilvánosságra a nőkkel szemben elkövetett erőszakról szóló jelentését.
2014. március. 05.

A gyermekjogok védelme érdekében együttműködési megállapodást írt alá az ombudsman és az UNICEF Magyar Bizottsága

A gyermekek életben maradását, fejlődését, védelmét és a társadalomban való részvételüket biztosító jogokat 25 éve foglalta a Gyermekjogi Egyezménybe az ENSZ. Azóta ez az Egyezmény adja meg a gyermekek életét befolyásoló nemzeti és nemzetközi döntések kereteit. Az évforduló nemcsak a számvetésre ad alkalmat, hanem a továbblépésre is. A jubileumi év első jelentős eseményeként az alapvető jogok biztosa és az Egyesült Nemzetek Gyermekalapjának (UNICEF) Magyar Bizottsága megállapodást írt alá az együttműködésről, a közös fellépésről a gyermekek érdekében.
2014. február. 25.

Bíró Gáspárra a kisebbségi törvény egyik előkészítőjére emlékezünk

Elhunyt Bíró Gáspár egyetemi tanár, az ELTE ÁJK Politikatudományi Intézetének főállású oktatója, az ENSZ korábbi szudáni különleges jelentéstevője, a nemzetközi és a hazai jogtudományban elismert, nagyra értékelt kisebbségi jogi szakértő.
2014. február. 18.

Nemzetiségi fórum az ombudsman hivatalában

Az alapjogvédelemmel egyenrangú feladatának tekinti annak elősegítését, hogy a nemzetiségi közösségek jogai és érdekei hatékonyabban, teljesebb körben érvényesüljenek – fejtette ki Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselőivel folytatott eszmecserén, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában.
2014. január. 30.