null Adjunk esélyt a földikutyának a kétmillió évre - a jövő nemzedékek szószólójának állásfoglalása a hazánkban őshonos faj megóvásáért

Magyarország egyetlen, kizárólag a Kárpát-medencében élő őshonos emlősfaj-csoportjához tartozó délvidéki földikutya megóvása érdekében adott ki állásfoglalást a jövő nemzedékek szószólója, Szabó Marcel ombudsman-helyettes.

A délvidéki földikutya a genetikai vizsgálatok szerint önálló állatfaj, amely csaknem kétmillió évvel ezelőtt a Kárpát-medencében alakult ki. Élőhelyeinek zsugorodása miatt mára a kihalás szélére sodródott. A délvidéki földikutya néhány szerbiai példánya mellett csak Magyarországon található, így a faj fennmaradása kizárólag hazánkban biztosítható. Az Alaptörvény P) cikke értelmében a honos növény- és állatfajok védelme, fenntartása és a jövő nemzedékek számára való megőrzése az állam és mindenki kötelessége, és ez különleges felelősséget helyez a döntéshozókra.

A magyar-szerb határkerítés megépítése kockázatot jelentett a délvidéki földikutya közelben élő egyedeire, működtetése pedig a határ két oldalán élő állomány szétválasztásának, így meggyengülésének veszélyével jár. A kerítés-építés okozta akut veszélyt a nemzeti park munkatársaival való együttműködéssel sikerült elhárítani.

A szószóló által közzétett állásfoglalás szerint a földikutya kihalásának veszélye ezáltal nem szűnt meg, a kockázatok mérséklése érdekében több helyszínen is sürgős intézkedésekre van szükség. A földikutya eltűnésének fő oka élőhelyeinek átalakulása a gépesített mezőgazdasági művelés, illetve a legelők elvadulása folytán. Fennmaradását leginkább a gyepterületek megőrzése, a kisebb élőhely-foltok - füves területek kialakításával való - összekötése, és a legeltetéses gyepgazdálkodás szolgálja a délvidéki földikutya élőhelyein.

Kelebia külterületén az elszigetelt élőhely-darabokat zöldfolyosókkal, füves területekkel össze kellene kötni. A délvidéki földikutya különlegesen értékes bajai populációjának jelenleg védettség nélküli élőhelyét országos védelem alá kellene helyezni, ez lehet a faj megmaradásának legfőbb záloga. A szószóló javasolja emellett tudományos földikutya rezervátum létrehozását, valamint ismeretterjesztő központ felállítását Baján, és a faj hungarikummá minősítését.

A közleménnyel kapcsolatos állásfoglalás