Az alapvető jogok biztosának átfogó jelentése az online gyermekvédelmi rendszer működésének elemzése kapcsán

Az alapvető jogok biztosa a digitális gyermekvédelem rendszerét átfogóan áttekintő, AJB-686/2022. számú jelentésében megállapította: a gyermekek jogait, a gyermek legjobb érdekének megfelelő eljárás elvét tükröző szabályozás gyakorlati érvényre juttatása jelenleg akadályozott. Dr. Kozma Ákos ombudsman a helyzet javítására az érintetteknek egy ajánláscsomagot fogalmazott meg.
2022. szeptember. 28.

Magyarországra érkezett a Nemzetközi Ombudsmani Intézet elnöke

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa meghívására Magyarországra érkezett a Nemzetközi Ombudsmani Intézet – International Ombudsman Institute – elnöke. Többnapos látogatása során Chris Field az Ukrajnából, a háború elől menekülő emberek ügyében személyesen tájékozódik arról a közvetlen jogi és humanitárius támogatásról, amelyet a többi között a beregsurányi és a záhonyi ombudsmani információs pontokon nyújtott számukra az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala. Az IOI elnöke – aki most először tesz hivatalos látogatást hazánkban – informálódik továbbá az AJBH területi irodáinak a működéséről, és egyeztetéseket folytat többek között az Alkotmánybíróság elnökével, valamint a rendőrség, az idegenrendészet és a büntetés-végrehajtás vezetőivel.
2022. szeptember. 12.

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója közös közleménye a környezetvédelmi világnap alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a környezetvédelmi világnap alkalmából kiadott közleményében a közös cselekvés fontosságára hívja fel a figyelmet.
2022. június. 05.

Az alapvető jogok biztosa és helyettese közös közleménye a Föld napja alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a földi élet minden formájának védelmére hívja fel a figyelmet a Föld napja alkalmából kiadott közös közleményében.
2022. április. 22.

Az alapvető jogok biztosának és a jövő nemzedékek szószólójának közleménye a víz világnapja alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a felszín alatti vizek megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet a víz nemzetközi napja alkalmából kiadott közös közleményében.
2022. március. 22.

Az alapvető jogok biztosa és helyettese közös közleménye az erdők nemzetközi napja alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a fenntartható erdőgazdálkodás fontosságára hívja fel a figyelmet az erdők nemzetközi napja alkalmából kiadott közös közleményében.
2022. március. 21.

Az alapvető jogok biztosának felhívása a gyermekek oktatáshoz való jogának a pedagógus sztrájk alatti érvényesülése érdekében

Fontosnak tartom, hogy a közéletben felmerülő, a társadalmat megosztó, érzékeny, politikától sem mentes kérdések vitájában, egyes alkotmányos jogok érvényesülése érdekében elvi szinten, segítő jelleggel kifejtsem álláspontomat az érintett alapvető jogok védelme, egymással való látszólagos ütközése összetett kérdésében.
2022. március. 01.

Az alapvető jogok biztosának válasza Dr. Szél Bernadett országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a mai napon benyújtotta írásbeli válaszát dr. Szél Bernadett országgyűlési képviselő, „Ön szerint alkotmányos a pedagógussztrájk ellehetetlenítése?” című, K/18203. számú, – a köznevelési intézményeket érintő egyes veszélyhelyzeti szabályokról szóló 36/2022. (II. 11.) Korm. rendelet előírásaival kapcsolatos – írásbeli választ igénylő kérdésére.
2022. március. 01.

Az alapvető jogok biztosának közleménye az alkotmányos alapértékeink melletti össztársadalmi kiállás fontosságáról

Az országgyűlési választásokhoz közeledve az egyre markánsabb, a demokráciát és Magyarország alkotmányos rendjét fenyegető kijelentések a jogállam működését és egyben védelmét biztosító alapintézmények vezetőit állásfoglalásra késztetik.
2021. december. 17.

Az alapvető jogok biztosának és helyetteseinek közös üzenete az emberi jogok napján

Mások méltóságának, minden ember egyenlőségének a feltétlen tisztelete együtt kell, hogy járjon a kiszolgáltatottak felé fordulással, az aktív szolidaritással és a jövő nemzedékek iránti felelősséggel, csak közös erőfeszítéssel és párbeszéddel lehet a járványokkal, az emberiséget érő más, környezeti kihívásokkal eredményesen szembenézni – osztotta meg gondolatait dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes és dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes az emberi jogok világnapja alkalmából.
2021. december. 10.

Az Állami Számvevőszéknek a köztestületek tekintetében fennálló ellenőrzési jogosultságával összefüggésben foglalt állást az alapvető jogok biztosa

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke, valamint a Magyar Ügyvédi Kamara elnöke közös beadványában felvetett, az Állami Számvevőszéknek a köztestületek tekintetében fennálló ellenőrzési jogosultságával kapcsolatban dr. Kozma Ákos felkérte az igazságügyi minisztert, hogy egyebek mellett vizsgálja meg az Állami Számvevőszékről szóló 2011. évi LXVI. törvény módosításának a lehetőségét.
2021. december. 07.

Az alapvető jogok biztosa és a jövő nemzedékek szószólója közös közleménye a talajvédelmi világnap alkalmából

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa és Dr. Bándi Gyula, a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes a talaj fokozottabb védelmére hívják fel a figyelmet a talajvédelmi világnap alkalmából.
2021. december. 05.