A Közlekedési Központ válasza az ombudsmannak a gumiabroncsok biztonságáról

Nincs pénz a tömegközlekedés járműveinek külön téli és nyári gumiabroncsaira, de az autóbuszokon és trolikon ma használt négy évszakos fajta télen is biztonságos. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) erről tájékoztatta Szabó Máté ombudsmant a rendkívüli hóhelyzet után.
2013. április. 10.

A pártfogó felügyelői szolgálat helyzetéről és a közérdekű munka büntetés végrehajtásáról

Nincs elég szakember, nem megfelelő a jogszabályi környezet, ezért – ahogy azt a közelmúlt idők erőszakos bűncselekményeiről szóló hírek is mutatják - nem lehet kellően hatékony a pártfogói szolgálat munkája, következésképp az elítéltek visszasegítése a társadalomba. Ebbe a körbe tartozik a közérdekű munka büntetés végrehajtása is. Szabó Máté ombudsman a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fellépését kérte.
2013. április. 09.

A nemzetiségi önkormányzatok helyi támogatásáról és annak megvonásáról

A nemzetiségi önkormányzatok költségvetési okokból is rá vannak szorulva a helyi önkormányzatok támogatására. Az ilyen támogatás utólagos megvonása kiszolgáltatott helyzetbe sodorhatja a nemzetiségi önkormányzatot. Az ombudsman egy helyi konfliktus nyomán tett megállapításokat, amelyekre azt a választ kapta, hogy az illetékes minisztérium tárcaközi egyeztetést kezdeményez a probléma rendezésére.
2013. április. 08.

Az ügyvédi kamarai tagság feltételéről és a jogi szakvizsgáról

Az alapvető jogok biztosa szerint a jogbiztonság és bizalomvédelem követelménye szempontjából aggályos jogi helyzetet eredményez az ügyvédi kamarai tagsághoz megkövetelt, és fokozatosság nélkül bevezetett gyakorlat feltétele, amely az egységes jogi szakvizsga rendszerrel sem fér össze. Az ombudsman felkérte a szaktárcát, hogy mielőbb vizsgálja felül a hatályos szabályozás rendszerszintű ellentmondásait.
2013. április. 08.

Hiányos szabályozás, kötelező hazugságvizsgálat: az ombudsman a nemzetbiztonsági ellenőrzés egyes elemeiről

A nemzetbiztonsági érdek legitim célja lehet a magánszféra korlátozásának, ezért a nemzetbiztonsági ellenőrzés önmagában nem ellentétes a magánszféra tiszteletben tartásához való joggal. Ugyanakkor viszont a nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény hiányosságai veszélyeztethetik a jogbiztonságot, a törvény előtti egyenlőséget és a tisztességes eljáráshoz való jogot – állapította meg az ombudsman.
2013. április. 05.

Az ombudsman az autisták foglalkoztatására szánt kormányprogramról

Az alapvető jogok biztosa üdvözli a bejelentést, amely szerint a kormány két programmal összesen kétmilliárd forintot biztosít az autisták életminőségét javító hálózat kiépítésére, valamint olyan pályázatokra, amelyek révén növekednek körülbelül 300-400 aktív korú autista és más megváltozott munkaképességű ember foglalkoztathatóságának esélyei. Szabó Máté az elmúlt években a vizsgálataiban többször is hiányolta a fogyatékossággal élők működőképes foglalkoztatási programját.
2013. április. 04.

Tilosban parkolásért dupla büntetés

Az alapvető jogok biztosához forduló panaszos tiltott helyen állt meg autójával a Fővárosi Állatkert előtt, amiért 10 000 Ft helyszíni bírságot kellett fizetnie. Pár nappal később 30 000 Ft megfizetésére is felszólították ugyanezen eset miatt. A panaszos mindkét összeget befizette, mert azt mondták neki, hogy visszakapja a 10 000 Ft-ot, ami azonban nem történt meg. Az ombudsman szerint viszont a közterület-felügyeletnek vissza kellene fizetnie a helyszíni bírságot.
2013. április. 03.

Az alapvető jogok biztosa a népszámlálás nemzetiségi eredményeiről

Az alapvető jogok biztosa üdvözli, és jelentős előrelépésnek tartja, hogy a 2011. évi népszámlálás napokban nyilvánosságra hozott adatai szerint – a tíz évvel ezelőttiekhez képest – lényegesen többen vallották meg a nemzetiségi identitásukat. Az ombudsman szerint ugyanakkor a statisztika fontossága mellett az a lényeges, milyen gyakorlati következtetések követik a népszámlálás eredményét.
2013. április. 03.

Igény volna, csak uzsonna nincs. Az ombudsman a rászoruló gyermekek iskolai, óvodai étkeztetéséről és a kikényszerített önkéntes lemondásról

Előfordul, hogy ha az intézménynek nem telik a gyermek teljes körű kedvezményes étkeztetésére, akkor akár a legrászorultabb szülőket is felkérik, mondjanak le róla – állapította meg Szabó Máté ombudsman. Az alapvető jogok biztosa a szabályozás pontosítása érdekében a szaktárcákhoz fordult, a probléma helyi kezelését pedig az intézményektől kérte.
2013. április. 02.

Egy eltűnt sebességkorlátozó tábláról és a rendőrség eljárásáról

Tudhatta, hogy eltűnt a hetvenes sebességet engedélyező tábla, mégsem jelezte – viszont ugyanott megbüntetette azokat, akik óránként ötven kilométernél gyorsabban hajtottak. A rendőrség ezzel a jogbiztonságot és a tisztességes eljárás követelményét sértette – állapította meg az alapvető jogok biztosa, és az országos rendőrfőkapitány közbenjárását kérte.
2013. március. 28.

Ombudsmani álláspont a nemzetbiztonsági ellenőrzés tervezett új szabályairól

Az alapvető jogok biztosa hivatalból véleményezte a nemzetbiztonsági ellenőrzés új szabályairól szóló törvényjavaslatot. Szabó Máté szerint az átvilágítás során is tiszteletben kell tartani a magánszférát, és be kell tartani az Alaptörvényből következő szükségességi és arányossági követelményeket.
2013. március. 27.

Az ombudsman az MTVA közmunka programjáról

Az alapvető jogok biztosa szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) eljárása a jogállamiság elvét és a jogbiztonság követelményét sértette azzal, hogy korábbi munkavállalói számára a közfoglalkoztatás keretében kínált munkalehetőséget. A jogalkotó ugyancsak az alapvető jogok sérelmét idézte elő azáltal, hogy a közfoglalkoztatás jogszabályi hátterét nem rendezte megfelelően.
2013. március. 25.