Hiányok a jogszabályban - az ombudsman a végrehajtás szabályozásának módosítását javasolja

Szabja meg jogszabály a végrehajtás egyes eljárásainak határidejét. Tegyék lehetővé, hogy a reális forgalmi értéken állapítsák meg az ingatlanok becsértékét. Legyen kapcsolat a végrehajtás hatékonysága, eredményessége, valamint a végrehajtók javadalmazása, érdekeltsége között. Szabó Máté ombudsman - aki többször és hiába kérte a végrehajtás jogszabályi feltételeinek módosítását - most két újabb jelentésben javasolt változtatásokat.
2013. június. 04.

Egyetértenek az ombudsman javaslataival a rendkívüli időjárási helyzet kezelésében érintett szervek

A Belügyminisztérium, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, az Országos Rendőr- Főkapitányság és MÁV-START Zrt. is egyetértéséről tájékoztatta az alapvető jogok biztosát a 2013 márciusi rendkívüli időjárási helyzet vizsgálati jelentésében megfogalmazott ombudsmani javaslatok kapcsán. Valamennyien intézkednek a belső kommunikáció és a lakosság tájékoztatásának javításáról és vannak, akik előre is léptek ebben. A katasztrófavédelem már el is indította hivatalos Facebook oldalát, amelyen most az árvízi helyzetről ad információkat.
2013. június. 03.

Utólag is visszás - az ombudsman újabb vizsgálata speciális gyermekotthonokban

Megismételte korábbi vizsgálatait négy speciális ellátást nyújtó gyermekotthonban és ismét több alapvető jog sérelmét állapította meg Szabó Máté ombudsman. A biztos az emberi erőforrások miniszterének közbenjárását kérte.
2013. május. 30.

Veszélyhelyzetet jelent a vízhiány - az ombudsman a lyukóvölgyi vízvezeték átvágásáról

Miskolc polgármesterének azonnali intézkedését kezdeményezte Szabó Máté ombudsman azután, hogy sajtóhírből megtudta: Miskolc-Lyukóvölgyben átvágták a vízvezetéket azoknál a házaknál, amelyeknek a lakói régóta nem fizetnek a vízszolgáltatásért.
2013. május. 29.

Elítéltek háromemeletes ágyon, többen az egyszemélyes zárkákban - az ombudsman börtönvizsgálata

A sopronkőhidai börtön rendkívül zsúfolt, a rabok szűkös zárkákban töltik hosszú szabadságvesztés büntetésüket, a szükségeshez képest kevés a pszichológus – de van szabadulás előtti családi konzultáció. Az 1886-ban épült, nagy múltú Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben most folyt először ombudsmani vizsgálat.
2013. május. 29.

Az ombudsman a végrehajtók és ügyfelek kapcsolattartásáról, a kamarai panaszkezelés problémáiról

Hiányos és pontatlan a végrehajtó és az eljárásában részt vevők kapcsolattartásának jogi szabályozása, ennek következtében bírósági végrehajtás jogszabályon alapuló gyakorlata. A végrehajtói kamarai törvényességi, felügyeleti kontrollja nem elég hatékony, nem megfelelő a panaszkezelés módja – állapította meg a végrehajtást vizsgáló projektjében Szabó Máté ombudsman. A biztos az illetékes minisztert jogszabály-módosításra kérte.
2013. május. 28.

Fogfájós elítélt kezeletlenül - az ombudsman jogsérelmekre figyelmeztet

Hónapokon át fájt a foga, már az evés is nehezére esett, ennek ellenére a fájdalomcsillapítón kívül semmilyen orvosi segítséget sem kapott - panaszolta egy fogvatartott az ombudsmannak. Szabó Máté ombudsman elfogadhatatlannak tartja, hogy a büntetés-végrehajtási intézet nem gondoskodott egy fájdalomtól szenvedő elítélt fogászati ellátásáról.
2013. május. 24.

Az ombudsman a különleges műveleti katonák kiválasztásáról

A 10 napos felmérés célja, hogy a jelentkezők közül kiválasszák azokat, akik szélsőséges helyzetekben, fokozott fizikai és idegi megterhelés mellett is megállják a helyüket, akikből a későbbiekben különleges műveleti katona válhat. Az alakulat rendeltetésére tekintettel nem kifogásolható, ha már a kiválasztás során is speciális követelményeket állítanak a jelöltek elé – fogalmazta meg álláspontját hivatalból indított vizsgálatában Szabó Máté ombudsman.
2013. május. 23.

Egészségkárosítás a törvény szellemében? Az ombudsman a dohányzásra kijelölt helyek problémájáról

A nemdohányzók védelméről szóló törvény 2012. január 1-jétől hatályos módosítása Európa egyik legkorszerűbb ilyen szabályozása – és mégis vannak, akik bár nem dohányoznak, megszenvedik a változást. Szabó Máté szerint a helyzetet orvosolni lehetne, ha a törvény lehetővé tenné a hatósági fellépést.
2013. május. 21.

Az ombudsman alkotmánybírósági indítványa a közszférában dolgozó nyugdíjasok kettős juttatásának tilalmáról

2013. július 1-jétől szüneteltetik a közszférában nyugdíj mellett dolgozók nyugdíjának folyósítását mindaddig, amíg a munkaviszonyuk fennáll. Az ombudsman szerint a nyugdíjszabályok ilyen változtatása szemben áll a tulajdonhoz való joggal, a vagyoni értékű jogok védelmével, ezért a módosítás megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.
2013. május. 17.

Az ombudsman a rendőrség tárgykörözési rendszerének problémáiról

Alkalmas-e a tárgykörözési rendszer a bűncselekmények felderítésének megkönnyítésére, illetve az ellopott vagyontárgyak megtalálására? Erre a kérdésre kereste a választ hivatalból indított vizsgálatában az alapvető jogok biztosa.
2013. május. 15.

Hiányzó költségvetés, elhúzódó kármentesítés, sérülő környezet - az ombudsman a Kormányhoz fordult

A környezettudatos gondolkodás egyre inkább teret nyer, a jogszabályok is erre szorítják a vállalkozásokat, ám ma is fenyegetnek a régebbi gazdasági tevékenységek környezetkárosító és egészségre is veszélyes maradványai. Az alapvető jogok biztosa a Kormányhoz fordult a kármentesítési program megfelelő finanszírozásáért.
2013. május. 13.