Az ombudsman a nemzetiségi önkormányzatok belső ellenőrzésének feltételeiről

Piliscsaba önkormányzata megsértette a települési roma önkormányzat jogait, amikor az együttműködési megállapodás keretein túllépve belső ellenőrzés lefolytatása mellett döntött – mutatott rá Szabó Máté ombudsman. A gazdasági szervezettel nem rendelkező nemzetiségi önkormányzat autonómiáját ugyanis nemcsak behatárolja, de védi is a helyi önkormányzattal megkötött együttműködési megállapodása.
2013. július. 01.

Az ombudsman megerősíti a bejegyzett élettársakat érintő AB indítványa megalapozottságát

Az új Ptk. közeli hozzátartozó és hozzátartozó fogalmára vonatkozó alkotmánybírósági indítványát Szabó Máté ombudsman – a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium tegnapi közleménye ellenére – fenntartja a bejegyzett élettársak helyzetének értelmezésével kapcsolatban.
2013. június. 28.

Az ombudsman alkotmánybírósági indítványa az új Polgári Törvénykönyv "hozzátartozó" fogalmából kihagyott "bejegyzett élettársak" miatt

Az alapvető jogok biztosa szerint az érintett személyek egyenlő méltóságát sérti, hogy az új polgári jogi kódex „közeli hozzátartozó", illetve „hozzátartozó" meghatározásából egyaránt kimaradtak a bejegyzett élettársak. Szabó Máté ombudsman ezért az Alkotmánybíróságtól kérte a már elfogadott, 2014. március 15-étől hatályos új Ptk. aggályos fogalom-meghatározásának felülvizsgálatát és megsemmisítését.
2013. június. 27.

Az ombudsman az iskolatáska súlyáról és a gyermekek gerincproblémáiról

A túlságosan is nehéz iskolatáska mindennapos cipelése gerincfájdalmakhoz, súlyosabb esetben elváltozásokhoz is vezethet. Az ombudsman arra figyelmeztetett, hogy bár 2004 óta jogszabály rögzíti a táskák súlyának csökkentésére előírt intézkedéseket, a sajtó minden tanévkezdetkor a változatlan problémáról számol be.
2013. június. 26.

Tiszta vizet a pohárba - az ombudsman az egészséges ivóvízellátás követelményéről a gyermekek napi italában

Sérülhet a gyermek védelemhez és gondoskodáshoz való joga, ha nem jut hozzá az egészséges ivóvízhez – közölte Szabó Máté ombudsman jelentésében, amelyet a gyermekek és az egészséges környezethez való jog vizsgálatsorozatának részeként tett közzé. Az alapjogi biztos további intézkedéseket sürgetett a megfelelő minőségű ivóvíz biztosítása érdekében, legalább a gyermekek számára.
2013. június. 26.

Kommunikációval az egyenlő méltóságért - befogadó beszéd kontra gyűlöletbeszéd - az ombudsman projektje

A befogadó társadalom, az esélyegyenlőség csak a toleranciára nevelés következetesen alkalmazott eszközeivel érhető el – hangsúlyozta az alapvető jogok biztosa a gyűlöletbeszéd elleni fellépés alternatív eszközeit vizsgáló jelentésében. Szabó Máté több ajánlást fogalmazott meg annak érdekében, hogy az állami intézmények hatékonyabban lépjenek fel az előítélet-mentesség, a társadalmi tolerancia erősítéséért.
2013. június. 25.

Az ombudsman alkotmánybírósági indítványa a nemzetbiztonsági ellenőrzés szabályairól

Az alapvető jogok biztosa szerint a nemzetbiztonsági ellenőrzés új, 2013. augusztus 1-jén hatályba lépő szabályai sértik a magánszférát, a jogállamiság és a hatalommegosztás elvét. Erre tekintettel az ombudsman az Alkotmánybíróságtól kérte az új jogszabály egyes részeinek megsemmisítését.
2013. június. 24.

Az ombudsman az állami iskolák fenntartójának működését garantáló szabályzat hiányáról

Szervezeti és Működési Szabályzat nélkül dolgozik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK). Szabó Máté ombudsman az emberi erőforrások miniszterétől kérte a 2700 állami köznevelési intézmény fenntartására létrehozott szervezet működésének garanciáit tartalmazó alapdokumentum kiadását.
2013. június. 19.

A hazai gyümölcsfajták génállományának megőrzéséért

A Boldogasszony Iskolanővérek és a Jezsuita Rend is csatlakozott az ősi magyar gyümölcsfajták megőrzését és hasznosítását célzó ombudsmani kezdeményezéshez
2013. június. 18.

Közmunkások feliratozva? Az ombudsman az emberi méltóság tiszteletére figyelmeztet

Sérti az emberi méltóságot és az egyenlő bánásmód követelményét, hogy egy cég megkülönböztető jelzés viselésére kötelezte a közfoglalkoztatottakat – állapította meg Szabó Máté ombudsman. A munkavállalónak sárga láthatósági mellényt kell viselnie, rajta a felirattal: közcélú foglalkoztatás. A cég vezetője a közfoglalkoztatás társadalmi hasznosságának propagálásával indokolta az előírást.
2013. június. 17.

Az ombudsman a balatonalmádi gimnázium "listázásos" ügyéről

A törvénysértő adatkezelésen túl az érintett tanárok és diákok több alapjogát is sértette a balatonalmádi gimnázium igazgatójának eljárása a „listázásként" elhíresült ügyben, és az alapvető jogok biztosa szerint az intézményfenntartó is hibázott. Az eset rávilágított az iskolai „politizálás" fogalmával és kereteivel kapcsolatos bizonytalanságra. Szabó Máté ombudsman ezért nyilvános szakmai állásfoglalás kialakítását javasolja.
2013. június. 14.