null Szerb ombudsman látogatása

Az alapvető jogok biztosa megbízásából Szalayné Sándor Erzsébet Nemzetiségi Ombudsmanhelyettes és Garamvári Miklós, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Főtitkára fogadta a Szerb Köztársaság ombudsmanját és munkatársait.

A szakmai megbeszélésen Zoran Pašalić elmondta: a látogatás egy európai körút része, amelynek során megismerheti Csehország, Szlovákia és Magyarország ombudsmani intézményeinek kompetenciáit, valamint a jövőbeni együttműködés kereteit és irányait, továbbá sor kerül a kisebbségi jogok védelmével kapcsolatos tapasztalatcserére és az OPCAT Nemzeti Megelőző Mechanizmus tevékenység tapasztalatainak megismerésére.

A 2007 óta működő szerb ombudsmani intézmény jelenleg igen szűk hatáskörben tud eljárni és nem mindig képes reagálni az aktuális társadalmi kihívásokra, illetve ezzel összefüggésben az EU által támasztott követelményekre. Zoran Pašalić ezzel a háttérrel elsősorban azért kereste fel a cseh, szlovák és magyar ombudsmani hivatalokat, hogy inspirációt merítsen a szerb ombudsmani intézmény átalakításához, amit ő maga szorgalmaz.

A szerb ombudsman ismertetett egy, a közelmúltban elkészült jelentést, amely a Szerbiában élő 24 nemzeti kisebbség nyelvhasználati jogait elemzi. A jelentés kiadása mellett egy átfogó társadalmi szemléletformáló projektet is szeretne indítani, ehhez többek között a magyar kollégája szakmai tanácsait kérte.

A szerb ombudsman egyik helyettese látja el a kínzás és más kegyetlen, embertelen vagy megalázó büntetés vagy bánásmód elleni ENSZ egyezmény fakultatív jegyzőkönyve szerinti nemzeti megelőző mechanizmus (NMM) feladatait. A magyar és a szerb NMM a dél-kelet európai NMM hálózat keretein belül szorosan együttműködik, így megosztották egymással a zárt intézményekkel kapcsolatos tapasztalataikat is. A két intézmény képviselői kifejezték szándékukat az intenzív kölcsönös együttműködés és tapasztalatcsere folytatására.