null Safarov kiadatása körülményeinek bekéréséről

Az ombudsman az igazságügyi minisztert kérdezi Safarov kiadatásának körülményeiről

 

Teljeskörű tájékoztatást és a Ramil Safarov kiadatása ügyében keletkezett dokumentumokat is kéri Szabó Máté ombudsman Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi minisztertől.

Az alapvető jogok biztosa a tevékenységét szabályozó törvénynek megfelelően a kiadatás előkészítéséről, a magyar kormány döntését megalapozó körülményekről, okairól, hátteréről, az azerbajdzsáni kormány esetleges konkrét, írásos garanciájáról, illetve az ügyben a kiadatás óta tett vagy tenni tervezett intézkedésekről várja a miniszter válaszát.

Az ombudsman a tárcavezetőnek írott levelében felidézi, hogy a bíróság életfogytig tartó szabadságvesztés büntetésre ítélte Safarovot, aki előre kitervelten, aljas indokból és különös kegyetlenséggel gyilkolta meg örmény tiszttársát. Szabó Máté levelében emlékeztet arra, hogy a hazai jogszabályok értelmében a kiadatásra csak akkor kerülhet sor, ha a másik fél biztosítja Magyarországot arról, hogy az elítélt ki fogja tölteni hátra lévő büntetését, ám a katonatiszt Safarov Azerbajdzsánban elnöki kegyelmet és kitüntetést kapott, nemzeti hősként ünneplik.

Az alapvető jogok biztosa 15 napon belül várja a közigazgatási és igazságügyi miniszter válaszát.