null Peren kívüli megállapodás kezdeményezéséről

Közlemény

 

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a 2006. szeptember-októberi eseményekben tanúsított rendőri fellépésekből eredő, az érintettek által jogosnak vélt állampolgári kárigények mielőbbi befejezése érdekében az Országos Rendőr-főkapitányság érintett szervei (BRFK és REBISZ) és a Nemzeti Jogvédő Alapítvány által képviselt személyek közötti megegyezések eléréséhez felajánlotta közvetítői segítségét, amit az országos rendőrfőkapitány elfogadott.

Az országos rendőrfőkapitány is egyetértett azzal, hogy a probléma peren kívüli megállapodások kötésével kezelhető a leghatékonyabban. Ennek érdekében egyeztetések megkezdését javasolta. Tekintettel azonban arra, hogy a szakmai irányítása alá tartozó, de önállóan gazdálkodó és önálló jogi személyiséggel rendelkező költségvetési szervei (BRFK és REBISZ) nevében kötelezettséget nem vállalhat és kötelezettség vállalására sem utasíthatja őket, az ő szerepe is csak a közvetítésre, az egyezségek létrejöttének elősegítésére korlátozódhat.

A főkapitány kezdeményezte, hogy a Nemzeti Jogvédő Alapítvány írásban – a konkrét bizonyítékok megjelölésével – terjessze elő az egyezségkötések alapjául szolgáló kárigényeket, és az egyezségkötés előkészítését szolgáló személyes megbeszélésre az igények kölcsönös áttanulmányozását, megismerését követően kerüljön sor. Az egyeztetések elősegítése érdekében több koordinátort is kijelölt az érintett szerveknél.

Az országgyűlési biztos a Nemzeti Jogvédő Alapítvány ügyvezetőjének javasolta, hogy a peren kívüli megállapodások, illetve az egyeztetések mielőbbi megkezdése érdekében vegyék fel a kapcsolatot a rendőri szervek koordinátori feladatokkal megbízott munkatársaival.

 

Budapest, 2007. december 20.

 

Országgyűlési Biztos Hivatala