null Nemzetiségi fórum az ombudsman hivatalában

Az alapjogvédelemmel egyenrangú feladatának tekinti annak elősegítését, hogy a nemzetiségi közösségek jogai és érdekei hatékonyabban, teljesebb körben érvényesüljenek – fejtette ki Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségek jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselőivel folytatott eszmecserén, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. 

Az ombudsmanhelyettes azért szervezte ezt a fórumot, hogy bemutassa éves munkatervét, és hogy – mielőtt mindegyükhöz ellátogatna -  az országos nemzetiségi önkormányzatokkal együtt, közösen vitathassanak meg időszerű kérdéseket, a többi között a választójogi rendszer egyes új elemeinek hatását. Sándor Erzsébet egyebek között arról is beszélt, hogy kapcsolatot keres az egyházakkal, foglalkoztatja őt a nemzetiségek anyanyelvi hitélete és speciális szakrális hagyományai, és az egyházak nemzetiségi nevelést is érintő intézményfenntartói gyakorlata. Az országos nemzetiségi önkormányzatokkal folytatott aktív együttműködés részeként meg kívánja ismerni, hogy miként segíthetné a hivatalából következő eszközeivel a nemzetiségi ifjúsági szervezeteket. Az alapjogi biztossal és környezetvédelemért felelős biztoshelyettessel együtt Sándor Erzsébet két megyébe, Békésbe és Baranyába is körutat szervez.

Az országos nemzetiségi önkormányzatok képviselői az ombudsman hivatalában rendezett fórumon beszámoltak a nemzetiségi választói névlistával kapcsolatos tapasztalataikról, és konkrét kritikát is megfogalmaztak az országgyűlési választások új rendszeréről. Sérelmezték azt is, hogy szűkült a nemzetiségi köznevelési intézmények működésével kapcsolatos egyetértési joguk, volt, aki a KLIK tevékenységét bírálta, és szóba jöttek konkrét jogsérelmek egy helyi és egy települési nemzetiségi önkormányzat együttműködési megállapodásával összefüggésben.

A biztoshelyettes hasonló fórumokat a jövőben is szervezni fog.