null Nem lesz rendőrnek látszó polgárőr

Nem lesz rendőrnek látszó polgárőr

 

Az országos rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint az ombudsman egy jelentése után a BRFK vezetője intézkedett, hogy a jövőben illetéktelenek ne használhassanak szolgálati gépkocsit, a rendőrséggel szorosan együttműködő személyek ne viselhessenek megtévesztő, a rendőri állományhoz tartozásra emlékeztető ruházatot, feliratot, karjelvényt. A tájékoztatást az állampolgári jogok biztosa elfogadta.

Az előzmény: Szabó Máté egy 2009 végén kiadott jelentésében bírálta a rendőrséget azért, mert a tavaly október 22-23-i rendezvények biztosításában civilek rendőrségi gépjárművel, rendőrséghez tartozásra utaló karjelvénnyel vettek részt.

Az ombudsman megengedhetetlennek nevezte, hogy bármely civil szervezet tagjai Rendőrség feliratú autóval, a BRFK, illetve a Budapesti Rendőr Főkapitányság egy nem létező szervezeti egységének karjelvényét viselve, rendőrségi rádiót használva, lényegében rendőrnek tűnve tevékenykedjenek a tömegrendezvények biztosítása során. A biztos rámutatott: egy jogállamban elfogadhatatlan, hogy egy civil szervezet tagjai tevékenységük – nyilvánvalóan nem létező – rendőri jellegére utaljanak. Az ilyen látszat keltése alkalmas arra, hogy alapjaiban ingassa meg a rendőrség iránti közbizalmat – mondta ki az állampolgári jogok biztosa.

Az országos rendőrfőkapitány az ombudsman jelentése nyomán vizsgálatot rendelt el, amelyben a rendőrség és a polgárőr szervezetek közötti együttműködés mellett külön is áttekintette a BRFK és a 2009. október 22-23-án biztosító polgárőr szervezet közötti kapcsolatot is. Ennek következményeként a BRFK megszünteti, illetve a jövőben nem köt újabb hasonló megbízási szerződéseket. Gondoskodik arról is, hogy a rendőrséggel szorosan együttműködő személyek külsőségeikben ne tűnhessenek rendőrnek, valamint hogy szolgálati gépkocsit csak arra illetékes vezethessen.

Az országos rendőrfőkapitány – az ombudsmannal teljes mértékben egyetértve – kifejtette, hogy az állami erőszak-monopóliumot kizárólag alkotmányos garanciákkal körülbástyázott módon, törvényben meghatározott feladat- és hatáskörrel rendelkező, közjogi ellenőrzési-eljárási garanciák mellett működő szervezet gyakorolhatja.