null Magyar biztos az európai ombudsman szervezet elnökségében

Magyar biztos az európai ombudsman szervezet elnökségében

 

Elnökségi taggá választotta az Európai Ombudsman Intézet közgyűlése Szabó Mátét, az állampolgári jogok országgyűlési biztosát. A firenzei rendezvényen a kontinens 117 ombudsmani intézményének képviselői vettek részt.

„Az elnökségbe választott kelet- és közép-európai tagokkal az Európai Ombudsman Intézet a régi és az új európai demokráciák képviseletének egyensúlyát kívánta megteremteni" – mondta a választás után Szabó Máté. 

Az innsbrucki székhelyű Európai Ombudsman Intézet közhasznú egyesület, amelyet 1988-ban azért hoztak létre, hogy hozzájáruljon az ombudsmani intézmény megismertetéséhez. Az emberi jogok, az állampolgári érdekek védelmével összefüggő kérdések tudományos feldolgozása mellett az Intézet aktív szerepet játszik a szociális, kulturális és gazdasági jogok elismertetésében, a helyi, regionális és nemzeti ombudsmanok tevékenységének támogatásában, a tapasztalatcserében, az ombudsmanok európai együttműködésében.

Az Intézet tagjai nem kizárólag ombudsmanok: részt vesznek munkájában olyan európai tudósok, szakértők, intézmények is, akik, illetve amelyek az ombudsmani tevékenységet kutatják, vagy azzal együttműködő kapcsolatban állnak.