null Levélben köszöntötte az alapvető jogok biztosa a TranszFeszt kulturális fesztivál (2019. március 29-31.) résztvevőit

Székely László üzenetében kifejtette, hogy a nemi identitás a sokszínű emberi személyiség alkotórésze, a személyiség magjához tartozó, megváltoztathatatlan tulajdonság, amelynek alapján senkit nem érhet hátrányos megkülönböztetés. A nemi identitás vállalása és elismerése alapvető emberi jog. 

Az ombudsman levelében emlékeztetett arra, hogy az elmúlt évtizedekben mind a nemzetközi és európai uniós, mind a magyar jogban számos dokumentum született azzal a céllal, hogy a gyakorlatban érvényre juttassa az egyenlő méltóság eszményét, a diszkrimináció-mentes társadalom előmozdítását. Ennek része a szexuális kisebbségek és a transznemű emberek védelme is a megkülönböztetés bármely formájával szemben. Az alapvető jogok biztosa és munkatársai a rendelkezésükre álló jogi eszközökkel ennek érdekében is dolgoznak.

Székely László ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy az ismeretek hiányát, a belőlük fakadó előítéleteket és a hátrányos megkülönböztetést nem kizárólag a jog eszközeivel, hanem neveléssel, oktatással, a kölcsönös megismeréssel lehet legyőzni. Az alapvető jogok biztosa abban is bízik, hogy ehhez hozzájárul a Transznemű láthatóság nemzetközi napjához időzített TranszFeszt kulturális fesztivál is, amelynek fontos célja és reménybeli hatása, hogy árnyalt, a valóságot tükröző képet adjon e sokszínű közösség helyzetéről, társadalmi szerepvállalásáról, hozzájáruljon a megismeréséhez, a láthatóságához, ezáltal a különféle identitású emberek egyenlő méltósága elvének gyakorlati érvényesítéséhez.