null Látogatás a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben

2017. szeptember 28-án dr. Székely László biztos úr és hivatalunk munkatársai (dr. Fliegauf Gergely főosztályvezető és dr. Haraszti Katalin főosztályvezető-helyettes, OPCAT-szakértők) az osztrák ombudsmani hivatal három munkatársával közös látogatáson vettek részt a Sopronkőhidai Fegyház és Börtönben, OPCAT NMM-fókuszú tapasztalatcsere céljából.  

Az egész napos program első lépéseként Nyima Tamás bv. ezredes, börtönparancsnok egy rövid előadás keretében bemutatta az általa vezetett intézményt, valamint e fórum keretében lehetőség nyílt arra is, hogy az osztrák és a magyar fél egymáshoz kérdéseket intézzen, és az őket leginkább foglalkoztató problémákat megvitassa. Az osztrák felet különösen a következő témák érdekelték: az öngyilkosságok száma és tendenciái a magyar büntetés-végrehajtási intézetekben, a börtönőrök szakszervezetének magyarországi tevékenysége és az NMM-hez való viszonyulása, valamint az NMM elfogadottsága a magyar börtönökben. Ezután a látogatók megtekinthették a komplexum egyes kiemelt helyszíneit, így például az intézmény falain belül működő műhelyeket, az orvosi szobákat, a speciális biztonsági körleteket, a Mindszenty-emlékszobát, egyes cellákat, és közben számos kérdést intézhettek az intézet munkatársaihoz, akik ezekre nagyon őszintén és nyitottan válaszoltak is. A két fél megállapította, hogy a két ország számos hasonló kihívással küzd, megosztották egymással a bevált gyakorlatokat, és a programot közös ebéddel zárták.

Az együttműködést folytatni kívánják, amelynek keretében az osztrák fél a magyar felet a jövő év elejére egy hasonló, ausztriai börtönlátogatásra hívta meg. A sopronkőhidai látogatást mindkét ország szakemberei rendkívül sikeresnek és gyümölcsözőnek találták.