null Külföldiek rács mögött - AJB-2103/2010.

Külföldiek rács mögött – az ombudsman megállapításai

AJB-2103/2010.

 

Megfelelő. Ezt állapította meg Szabó Máté a hazai büntetés-végrehajtási intézetekben fogva tartott külföldiek kommunikációs lehetőségeiről. Vannak nyelveket beszélő alkalmazottak, idegen nyelvű könyvek is kölcsönözhetők a börtön-könyvtárakban.

Ötvenhárom országból, többségükben Romániából, Vietnámból, Szerbiából és Szlovákiából származnak a magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben jelenleg fogvatartott külföldi állampolgárok, nemrég mintegy 4 hónapig előzetes letartóztatásban volt két brit is. Az ombudsman a fogvatartottak jogainak védelmét és az állam büntetőhatalmi igényeinek érvényesítését, alkotmányos, törvényes jellegét elemző vizsgálatai keretében a büntetés-végrehajtás országos parancsnokától kért tájékoztatást, miként biztosítják a külföldi fogvatartottak kommunikációhoz való jogát. A kérdései középpontjában az állt, miképpen értetik meg magukat a büntetés-végrehajtás személyzetével, hogyan ismerhetik meg a rájuk vonatkozó rendelkezéseket, szabályokat azok, akik nem beszélnek magyarul.

A biztos megállapította, hogy a magyar büntetés-végrehajtási szervezet kiemelten ügyel a külföldi fogvatartottak kommunikációs jogainak érvényesülésére, a velük való foglalkozásra. Több mint egy tucat nyelvre lefordított tájékoztató segíti őket jogaik, kötelezettségeik megismerésében, mindennapi eligazodásukban. A büntetés-végrehajtás szervezetének költségvetése külön keretet tartalmaz a jogszabályi változások lefordításának kiadásaira. Az azonos nyelven beszélő fogvatartottakat törekednek egy zárkában elhelyezni, amennyiben persze nem esnek a bűntársi korlátozás hatálya alá. A bv. személyi állományában egyre nagyobb számban vannak több nyelven beszélő, a külföldi fogvatartottakkal kommunikálni képes alkalmazottak. Az intézetek könyvtáraiban találhatóak idegen nyelvű könyvek, szótárak.

A büntetés-végrehajtási intézetekbe rendszeresen ellátogatnak a környező országok konzuljai, hogy kapcsolatot tartsanak a honfitársaikkal és gyakran olvasni valót is hoznak nekik. A Mahatma Gandhi Egyesület pedig a közeljövőben magyar nyelvoktatást is szervez a külföldi fogvatartottaknak.