null Ismételten a pszichiátriai betegek ellátásáról

A pszichiátriai betegek ellátásáról

AJB-5019/2012

 

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben gondozott pszichiátriai betegek elhelyezése, ellátása sérti az élethez, emberi méltósághoz és egészséghez való jogukat – állapította meg Szabó Máté alapjogi biztos legutóbbi vizsgálata.

Az egészség egyik feltétele a kiegyensúlyozott lelki állapot. A mentális problémák elhanyagolása súlyos következményekkel járhat. A közelmúlt tragédiái is arra hívják fel a figyelmet, hogy a pszichiátriai betegségben szenvedők megfelelő, időben történő ellátása az egész társadalom érdeke. Ebből az alapvetésből kiindulva az alapvető jogok biztosa munkatársaival megismételte az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben végzett korábbi helyszíni vizsgálatát és a lelki egészség világnapjára elkészült jelentésben megint azt rögzítette, hogy a leromlott állapotú épületek változatlanul nem alkalmasak kórház működtetésére. Az IMEI 1986 óta működik a Budapesti Fegyház és Börtön területén. Jelenleg ez az ország egyetlen olyan intézménye, ahol a bíróság által elrendelt kényszergyógykezelést és ideiglenes kényszergyógykezelést végrehajtják. Itt látják el azokat a büntetés-végrehajtási intézetekből beutalt elítélteket és előzetes letartóztatottakat, akiknek pszichiátriai vagy neurológiai problémájuk van.

Az intézmény elköltöztetése, a büntetés-végrehajtás összevont egészségügyi intézményének létrehozása régóta napirenden van, érdemi előrelépés azonban – a helyszín megjelölésén túl – ezidáig nem történt. Az IMEI-ben kevés az ápoló és az orvos, a szakorvosok utánpótlása nem megoldott. Aggályos az is, hogy 10-19 ágyas kórtermekbe zsúfolva „kezelnek" súlyos pszichiátriai kórképpel betegeket, akik nem egy esetben akár több ember életének kioltása miatt kerültek az intézetbe. Az ombudsman ugyanakkor jó gyakorlatnak tarja, hogy az intézet kiemelt figyelmet fordít a betegek rehabilitációjára, betegségük megismerésére, a gyógyszerek, kezelések hatékonyságának ismertetésére. A szakemberek tanácsokkal látják el a hozzátartozókat is, amit tréningszerűen végeznek a fogvatartott és családtagjai együttes jelenlétében.

Szabó Máté a helyszíni tapasztalatok alapján felkérte a nemzeti fejlesztési minisztert és az emberi erőforrások miniszterét, hogy az IMEI jelenlegi ellátási nehézségeinek felszámolása érdekében határidőre – legkésőbb 2012. december 31-ig – tegyenek eleget a Kormány felhívásának: állapítsák meg, hogy a Budakeszi úti volt BM-szanatórium értékesítésével finanszírozható-e a büntetés-végrehajtás szervezetén belül az egységes egészségügyi intézmény létrehozása, és amennyiben nem, úgy a fenti időpontig tegyenek javaslatot a további pénzügyi forrásokra. Az alapvető jogok biztosa felkérte a belügyminisztert, vizsgálja felül és módosítsa az IMEI állománytábláját, hogy fel lehessen oldani a létszámstopot és bővíteni lehessen az egészségügyi személyzet létszámát.

A jelentés a /documents/10180/143994/201205019.rtf/53c6115e-a198-4449-979c-c011beaeb65f oldalon olvasható.