null Ismét az agresszív betegek ellátásáról

A pszichiátriai betegek intézeti gondozásáról

AJB-1480/2012. (AJB-672/2011.)

 

Szabó Máté ombudsman tavaly év végi felkérése után a pszichiátriai szakma bevonásával megkezdődött az agresszív magatartást tanúsító pszichiátriai betegek tartós intézeti gondozását biztosító speciális, úgynevezett krónikus magas biztonsági fokozatú egység létrehozásának megtervezése. A nemzeti erőforrás miniszter arról is tájékoztatta az alapvető jogok biztosát, hogy a kötelező intézeti gyógykezelés szabályozásának felülvizsgálata is folyamatban van.

Az alapvető jogok biztosának álláspontja szerint a hatályos jogszabályok nem adnak egyértelmű és határozott iránymutatást, melyik intézménynek kell huzamosabb időn át gondoznia a súlyosan agresszív pszichiátriai betegeket, és egyáltalán meddig tartson a kötelező intézeti gyógykezelésük. Ma Magyarországon nincs olyan intézmény, amely alkalmas volna arra, hogy az agresszív pszichiátriai betegeket – akár életük végéig – gondozza. Szabó Máté tavaly év végi jelentésében rámutatott arra is, hogy bármikor előfordulhat, hogy a beteg akár súlyosan is bántalmazza a családtagjait és másokat.

A miniszter arról tájékoztatta az ombudsmant, hogy a pszichiátriai szakma bevonásával megindult a speciális, úgynevezett krónikus magas biztonsági fokozatú egység létrehozásának megtervezése. Ott azokat a pszichiátriai betegeket helyeznék el, akik magatartásuk miatt sem otthonukban, sem pszichiátriai betegek otthonában nem láthatók el. A miniszter arról is értesítette a biztost, hogy a kötelező intézeti gyógykezelésre vonatkozó szabályozás felülvizsgálata is folyamatban van.

Az ombudsman üdvözölte az általa kifogásolt jogszabályi rendelkezések vizsgálatát, egyúttal jelezte azt is, hogy a megfelelő biztonságú részleg létrehozása sürgető feladat. A speciális intézményi ellátás hiánya ugyanis az állampolgárok nagyobb csoportját nem csupán a hosszú távú gondozást igénylő pszichiátriai betegeket, hanem a gondozásukra nem képes családokat és a szociális otthonok dolgozóit is érinti.

Ebben a véleményében Szabó Mátét megerősítette az is, hogy éppen a közelmúltban érkezett panasz egy szülőtől, aki félelmében az ombudsman segítségét kérte gyermeke tartós intézeti elhelyezéséhez, mert a felnőtt korú, dühkitöréses gyermeke bántalmazta. Egy hétvégi sajtóhír szerint pedig a főváros XXI. kerületében egy házaspár kért rendőri segítséget, mert 31 éves fiuk hirtelen dührohamában összetörte a lakás bútorzatát és a szülőket is bántalmazta. Az agresszívan viselkedő fiatalember az intézkedés után rosszul lett és meghalt.

Az ombudsman a jelentésében tett megállapításokat és a kezdeményezését fenntartotta és arra kérte a minisztert, hogy tájékoztassa az intézményi fejlesztések és a kötelező intézeti gyógykezelést érintő jogszabályi rendelkezések felülvizsgálatának eredményéről.

Az előzmény a /documents/10180/143994/201100672.rtf/34e0b698-73b1-49ce-b856-7477a65c3db0 oldalon olvasható