null Ismét a Cseppkőről

Újabb ombudsmani vizsgálat a Cseppkő Gyermekotthonban

AJB-3540/2011

 

A pedagógiai eszközök következetlen alkalmazása, a tájékoztatás hiánya szemben áll a gyermekek védelemhez és gondoskodáshoz fűződő jogával. A jogbiztonság követelményét is sérti, ha a gyermekotthonban az ombudsman által vizsgálatra felkért szakembereket indokolatlanul hosszú ideig várakoztatják, a gyermekkel való találkozást ellehetetlenítik, állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Szabó Máté ombudsmant arról tájékoztatta egy bejelentő, hogy a Cseppkő Gyermekotthon egyik otthonegységében a vezető bevett nevelési módszere a verbális agresszió. Az ombudsman a gyermekvédelmi szakszolgálat igazgatóját, valamint a gyermekjogi képviselőt kérte fel vizsgálatra. A gyermekotthonban az elmúlt időszakban több rendkívüli esemény (haláleset, verbális és fizikai agresszió) történt és felmerült a szexuális bántalmazás gyanúja is.

Az országgyűlési biztos felkérésére vizsgáló szakemberek bizalmatlanságot, gyanakvást tapasztaltak. Nem volt zökkenőmentes az időpont egyeztetés sem és előfordult, hogy hosszasan várakoztatták őket, vagy nem tették lehetővé a gyermekkel való találkozást. A gyermekvédelmi szakszolgálat véleménye szerint a gyermekotthonban negatív hangulat uralkodik. A gyermekek nem képesek megkapaszkodni, kötődéseik gyengék, jelenlegi gyámjukkal a bizalmuk csekély. A gyám gyakran ingerült, kommunikációja indulatos, nevelési módszerére a fegyelmezés, a rendreutasítás a jellemző.

A gyermekotthonban a gyermekjogi képviselő is személyesen tájékozódott. Négyszemközti beszélgetéseket folytatott az igazgatóval, az otthonegység gondozottjaival, a szakdolgozókkal és a pszichológussal és meghallgatta a panasszal érintett vezetőt is. Az ügyben az otthon igazgatója célvizsgálatot rendelt el, de az nem talált bizonyítékot a gyermekkel szembeni durva verbális, vagy más agresszióra. Az ombudsman felkérésére vizsgálódó gyermekjogi képviselő véleménye szerint sem valószínűsíthető az otthonegység vezetőjének gyermeki jogokat sértő magatartása. A képviselő tájékoztatása szerint vele az intézmény vezetősége és dolgozói együttműködtek.

Szabó Máté a gyermekotthonban korábban is folytatott már vizsgálatot Annak jelentésében a gyermekekkel szembeni durva verbális agresszió, valamint a fizikai bántalmazás gyanújára tekintettel a gyermeki jogok, továbbá az emberi méltósághoz fűződő jog sérelmét állapította meg. Az újabb vizsgálat során a gyermekvédelmi szakszolgálat és a gyermekjogi képviselő véleménye eltért a verbális agresszió ügyében. Az ellentmondás feloldására az ombudsmannak nincsenek eszközei, ezúttal tehát alapvető joggal összefüggő visszáság megállapítására nem volt jogi lehetősége.

A biztos ezek után felkérte a gyermekotthont fenntartó fővárosi önkormányzatot, hogy fokozott figyelemmel kísérje az intézmény munkáját.

A teljes jelentés olvasható a http://www.obh.hu/allam/jelentes/201103540.rtf oldalon.