null Fogyatékossággal élők világnapja

AZ ENSZ 1992 -ben nyilvánította a fogyatékossággal élő emberek nemzetközi napjává december 3-át, hogy felhívja a figyelmet a fogyatékossággal született, illetve betegség, baleset vagy katasztrófa következtében sérültté váltak problémáira. A fogyatékossággal élők száma világszerte mintegy 650 millió főre tehető, Magyarországon több mint 600 ezerre becsülik a tartósan egészségkárosodott és fogyatékossággal élő emberek számát. 2006. december 13-án fogadták el a Fogyatékossággal élők jogairól szóló ENSZ Egyezményt, amely 2008. május 3-án lépett hatályba. Magyarország az elsők között csatlakozott az új egyezményhez.

Fogyatékossággal élő embertársainknak olyan társadalmi környezetre van szüksége, amely garantálja minden ember esélyegyenlőségét, szükségleteik elismerését és érvényesítését. Nem (csak) az a kérdés, hogy van-e jogszabályi kötelezettség, hanem az, hogy elérjük: a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét mindenki, minden élethelyzetben önként és magától értetődő módon tisztelje!

A fogyatékossággal élő gyerekek és családjaik alapvető jogaik gyakorlásában, társadalmi befogadásuk ügyében állandó akadályokba ütköznek. A fogyatékossággal élő gyerekek és felnőttek képességeit gyakran alábecsülik, lehetőségeik fölött elnéznek és szükségleteiknek csekély jelentőséget tulajdonítanak. Holott a mindennapjaikat nehezítő akadályok sokkal többször a környezetükből fakad, semmint a fogyatékosságukból.

Az ombudsman 2009-ben egy teljes évet szentelt a fogyatékossággal élők ügyének, és azóta is töretlenül folynak a fogyatékossággal élők jogaival kapcsolatos vizsgálatok,  az intézmények látogatása, a civil szervezetek jelzéseinek alapjogi értékelése és a szükséges jogalkotási vagy jogalkalmazói lépések kezdeményezése.

Az elmúlt évben a „Munka méltósága" projekt keretében a fogyatékos emberek munkaerőpiaci lehetőségeit térképezte fel, idén a fogyatékossággal élők munkaerőpiacra történő kilépésének esélyeit, a felsőoktatás, a képzés érzékenységét tekintette át az alapvető jogok biztosa és javaslatokat tett az illetékes tárcáknak a helyzet és a körülmények javítására.