null Felmérés az Európai Unióban a nők elleni erőszakról - az EU Alapjogi Ügynökségének jelentése

 Az Unió országaiban minden harmadik nő 15 éves kora után megélt már fizikai vagy szexuális erőszakot. Az európai 33 százalékos átlaghoz képest Magyarországon 28 százalékot mértek. A legrosszabb a dán, a legkevésbé rossz a lengyel adat.  A világ eddig legnagyobb ilyen felmérése több mint 42 ezer nő válaszai alapján készült. Az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) nemzetközi konferenciáján ma hozta nyilvánosságra a nőkkel szemben elkövetett erőszakról szóló jelentését.

A reprezentatív felmérésben a véletlenszerűen kiválasztott nőket a fizikai, a szexuális, a pszichikai erőszak-élményeikről, a gyermekkori áldozattá válásukról, a családon belül átélt erőszakról, a szexuális zaklatásukról, az internetes és más médiumokban megtapasztalt visszaélésekről kérdezték. A jelentésben egyebek között az áll, hogy minden harmadik 15 év feletti nő tapasztalt már fizikai, vagy szexuális erőszakot, 43 % élte át a pszichikai erőszak valamilyen formáját (a nyilvános megalázástól az erőszakkal való fenyegetésig). Száz nő közül tizenkettőt ért már gyermekkorában nemi erőszak, húszat fiatalon internetes zaklatás.

A FRA igazgatója,  Morten Kjaerum a megállapításokkal kapcsolatban azt nyilatkozta, hogy a nők elleni erőszak az emberi jogok jelentős megsértése és a probléma nagysága bizonyítja: ez nem csak elszigetelt jelenség, hanem az egész társadalmat nap mint nap érinti. Ezért a politikai döntéshozóknak, a civil társadalomnak és a szakembereknek is felül kell vizsgálniuk a nők elleni erőszak valamennyi formájának kezelését szolgáló intézkedéseket, amelyeket magasabb szinten kell hatékonyabbá tenni.

A FRA jelentése, megállapításai, javaslatai a http://fra.europa.eu oldalon olvashatók.