null ENSZ Fenntartható Fejlődési Célok (Sustainable Development Goals, SDGs)

 

2015 szeptemberében az ENSZ 193 tagállama New York-ban egy ENSZ-csúcstalálkozón elkötelezte magát amellett, hogy véget vetnek a szegénységnek, megküzd a klímaváltozással és harcol az igazságtalanság ellen. 
Ezért a csúcstalálkozón egyhangúan fogadták el azt a történelmi, új globális fejlődési programot, amely 2030-ig a szegénység felszámolását és a fenntartható jövő felépítését tűzi ki célul.

A 193 ország által egyhangúlag elfogadott 17 fenntartható fejlődési cél (SDG-k) a fejlődés új egyetemes mércéjét állította fel annak biztosításával, hogy senkit sem hagynak magára. 
Az SDG-k mögött álló célkitűzések és indikátorok egy viszonyítási alapot jelentenek az előrehaladás sikerességének méréséhez.

A 2030-as fenntartható fejlődési keretrendszer egy jobb jövőt kínál bolygónk egészének és emberek milliárdjainak világszerte, ugyanakkor cselekvésre szólítja fel mind a fejlődő, mind a fejlett országokat, hogy véget vessenek a szegénységnek, kezeljék az egyenlőtlenségeket és megbirkózzanak a klímaváltozással 2030-ig.

A nemzeti programok és a nemzetközi együttműködés új korszakát bevezető új agenda valamennyi országot egy sor akcióra kötelez, amelyek nemcsak a szegénység alapvető okaival foglalkoznak, hanem a gazdasági növekedés és jólét fokozásával, továbbá az emberek egészségügyi, oktatási és szociális szükségleteivel miközben a környezetvédelemre is koncentrálnak.

 

 

Linkek:

Civil Kerekasztal a Fenntartható Fejlődési Célokért: http://ffcelok.hu/

https://www.ksh.hu/sdg

http://www.ajbh.hu/kozlemenyek/-/content/qzyKPkTyQAvM/a-jovo-nemzedekek-szoszolojanak-elvi-allasfoglalasa-az-ensz-fenntarthato-fejlodesi-celjainak-hazai-megvalositasarol

http://ensz.kormany.hu/a-2030-fenntarthato-fejlodesi-keretrendszer-agenda-2030-

https://jak.ppke.hu/uploads/collection/546/file/Vilagunk_atalakitasa.pdf

http://okopoliszalapitvany.hu/hu/cikk/ensz-fenntarthato-fejlodesi-celok

http://okopoliszalapitvany.hu/hu/cikk/fenntarthato-fejlodesi-celok-sdg-ii-az-ehezes-megszuntetese-magyarorszagon