null Elítélt pizsamában

Elítélt pizsamában

AJB-1053/2011

 

Kinevették a rabtársak, mert a magánelzárás fenyítését nem az erre a célra rendszeresített formaruhában, hanem pizsamában kellett letöltenie. A Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetben fogva tartott panaszos az állampolgári jogok biztosához fordult, aki az emberi méltóság és a jogbiztonság sérelmét állapította meg.

Az intézetparancsnok elsőre csupán azt az általános tájékoztatást adta Szabó Máté ombudsmannak, hogy a magánelzárást töltő fogvatartottak speciális, az általánostól eltérő formaruhát és cipőt viselnek. Másodszori megkeresésre ugyanakkor azt is közölte, hogy a fogvatartottnak a magánelzárás idejére eltérő öltözetet adtak, mert a megfelelő méretű fogdaruhák éppen mosásban voltak. A biztos megállapította, hogy a fogvatartott panaszát többször is annak ellenére utasították el, hogy a büntetése idejére valóban nem kapott megfelelő ruházatot.

A nem megfelelő öltözet biztosítása, illetve a panasz alaptalan és késedelmes elutasítása miatt a bv. intézet eljárása sértette a fogvatartott emberi méltósághoz és a tisztességes eljáráshoz való jogát. Az ombudsman ezért kezdeményezte az intézet parancsnokánál, hogy kizárólag az erre a célra rendszeresített formaruhában hajtsák végre a magánelzárás fenyítést, a fogvatartott panaszának utólag adjanak helyt, és a jövőben a fogvatartotti panaszokat jóval nagyobb körültekintéssel, a tényeket figyelembe véve vizsgálják ki.

A teljes jelentés olvasható a http://www.obh.hu/allam/jelentes/201101053.rtf oldalon.