null Egy pszichiátriai osztályon történtekről - AJB 693/2010.

Lekötözve, pelenkázva, anyja tudta nélkül

– az ombudsman egy pszichiátriai osztályon történtekről

AJB 693/2010.

 

A személyes szabadság kórházi korlátozásáról a betegjogi képviselőt és a beteg törvényes képviselőjét haladéktalanul értesíteni kell. Az ilyen korlátozó intézkedések alkalmazását kizárólag a jogszabálynak megfelelően, dokumentálva szabad elrendelni – hívta fel a figyelmet Szabó Máté ombudsman egy panaszügy kivizsgálása nyomán.

A kiskorút lekötözték, bepelenkázták, holott korábban ilyesmire nem volt szükség. A kényszerintézkedésről nem értesítették a szülőt, öt napon át a gyermeke állapotáról sem tájékoztatták. A Fejér Megyei Szent György Kórház Pszichiátriai Osztályán történteket panaszolta el így az ombudsmannak egy édesanya.

Az orvosigazgató-helyettes, illetve az osztályvezető főorvos az állampolgári jogok országgyűlési biztosának azt magyarázta, hogy vannak ügyeleti napok, amikor az akut ellátás mellett több konzíliumot is tartanak és emiatt nem biztos, hogy az orvos az egyébként megbeszélt időpontban beszélni tud a hozzátartozókkal. Az orvosigazgató-helyettes a személyes szabadság korlátozására vonatkozó intézkedéssel összefüggésben arról tájékoztatta az országgyűlési biztost, hogy felső végtagrögzítésre került sor, annak ideje alatt a fiatal folyamatosan éber volt, állapotát a nővérek és orvos is ellenőrizte.

Az ombudsman a jelentésében rámutatott arra, hogy az egészségügyről szóló törvény értelmében a személyes szabadság korlátozásának – így a rögzítésnek – elrendeléséről a betegjogi képviselőt és a beteg törvényes képviselőjét haladéktalanul értesíteni kell. Felhívta a figyelmet továbbá arra, hogy a személyes szabadság korlátozására irányuló intézkedések jogszabályban meghatározott alkalmazásának és dokumentálásának célja, hogy erre a jelentős alapjog-korlátozásra csak megfelelő garanciák mellett kerülhessen sor.

A vizsgálat megállapította, hogy sem a panaszos tájékoztatására, sem pedig a személyes szabadság korlátozására irányuló intézkedések dokumentálására nem került sor a jogszabályi előírásoknak megfelelően. Az ombudsman a jelentésében ezért felkérte a kórház főigazgatóját a pszichiátriai betegek korlátozását részletező belső szabályzat módosítására és a jogszabályi előírások betartására.