null Dr. Varga Réka, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Főtitkára részt vett az ENOC (Gyermekjogi Ombudsmanok Európai Hálózata) és az UNICEF videókonferencia keretében megtartott 2020. június 2-i ülésén.

Dr. Varga Réka, az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala Főtitkára részt vett az ENOC (Gyermekjogi Ombudsmanok Európai Hálózata) és az UNICEF videókonferencia keretében megtartott 2020. június 2-i ülésén. A korlátozó intézkedések minden ENOC-tag munkáját érintették. A résztvevők a COVID-19 járvány okozta, gyermekjogokkal összefüggő kihívásokról, valamint az azokra adott intézményi válaszokról számoltak be.

Az ENOC-tagok hasonló problémákkal néznek szembe: megnövekedett ügyteher, a panaszbeadványok számának emelkedése, a tervezett helyszíni vizsgálatok kényszerű elhalasztása. A világjárvány új kihívásokat hozott, mint például a távoktatás, a digitális szegénység, az elszigeteltség, a családon belüli erőszak felerősödése.

A Főtitkár kiemelte, hogy a biztos a járványhelyzet ellenére több gyermekvédelmi intézményt is meglátogatott, látogatásai során ellenőrizte az intézmények járvánnyal kapcsolatos intézkedéseit.