null Az Alapvető Jogok Biztosa részt vett a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Európai Hálózatának Brüsszeli közgyűlésén

A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Európai Hálózata (ENNHRI) 2019. november 13. és 14. között tartotta Közgyűlését, valamint Éves Konferenciáját Brüsszelben.

Dr. Kozma Ákos ombudsman nagy hangsúlyt fektet az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala nemzetközi kapcsolatainak építésére és ápolására. A Közgyűlés tökéletes alkalomnak bizonyult minderre, hiszen a tanácskozás során az ENNHRI, illetve tagszervezetei magas rangú képviselőivel – európai ombudsmanokkal, emberi jogi intézmények és bizottságok elnökeivel – is tárgyalhatott.

Látogatása során az Alapvető Jogok Biztosa találkozott Emily O’Reilly európai ombudsman asszonnyal, majd Debbie Kohnerrel, az ENNHRI főtitkárával egyeztetett, továbbá informális megbeszélést folytatott Katrien Meuwissennel, az ENNHRI SCA-megfigyelőjével.

Ezt követően a hivatalát szeptember végétől betöltő ombudsman bemutatkozó beszédet tartott a szervezet közgyűlésén.

Az ENNHRI az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (UN OHCHR) mellett tevékenykedő, a Nemzeti Emberi Jogi Intézményeket (NHRI-ket) tömörítő, azok munkáját segítő Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Globális Hálózatának (GANHRI) az európai regionális szervezete. Küldetése, hogy az emberi jogok hatékony védelmének és előmozdításának az érdekében – a párizsi elvekkel összhangban – támogassa és megerősítse az európai Nemzeti Emberi Jogi Intézményeket.

A 2013-ban életre hívott Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Európai Hálózatához 43 NHRI-tag csatlakozott, amelyek különféle mandátummal és nemzetközi kontextussal rendelkeznek. Az ENNHRI munkájában ombudsmani intézmények – köztük az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala –, emberi jogi bizottságok és intézetek egyaránt részt vesznek. Valamennyien elkötelezettek az emberi jogok előmozdítása és védelme iránt.