null Az alapvető jogok biztosa hivatalból vizsgálatot indít idős embereket ápoló-gondozó otthonokban a COVID–19-fertőzéssel kapcsolatban kialakult helyzet miatt

 

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa kifejezetten az élethez és az emberi méltósághoz való alapjog érvényesülése szempontjából hivatalból vizsgálja idős embereket ápoló-gondozó otthonokban a COVID–19-fertőzéssel kapcsolatban kialakult helyzetet.

Az alapvető jogok biztosa folyamatosan, kiemelt módon foglalkozik az idős embereket érintő alapjogi kérdésekkel. Az idős emberek sérülékenységük, olykor súlyos kiszolgáltatottságuk miatt minden tekintetben különleges bánásmódot igényelnek, ezért az ő alapjogi védelmük kiemelt feladata az ombudsmannak.

A veszélyhelyzet fennállása óta ismert, hogy az új típusú koronavírus-megbetegedés különösen az idős, vagy krónikus betegséggel élő személyek számára jelent veszélyt. Mivel az elmúlt időszakban sajtóhírek jelentek meg arról, hogy az ország több idősotthonában számos idős lakó fertőződött meg az új típusú koronavírussal, dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa hivatalból átfogó vizsgálatot rendelt el. Az ombudsman kifejezetten az élethez és az emberi méltósághoz való alapjog érvényesülése szempontjából vizsgálja az intézményekben a COVID–19-fertőzéssel kapcsolatban kialakult helyzetet.

A hivatalból indított vizsgálat során az alapvető jogok biztosa megkereste a Fővárosi Önkormányzat Pesti Úti Idősek Otthona – amely az ország egyik legnagyobb lakószámmal működő idősotthona, egyúttal a fővárosi fenntartású idősotthonok módszertani irányításáért is felelős intézmény –, továbbá a jászapáti „Fehér Akác” Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Idősek Otthona, a Katolikus Szeretetszolgálat Migazzi Otthona (Verőce) és a Zalaegerszegi Gondozási Központ Idősek Otthona intézményvezetőit, valamint az intézmények fenntartóit. A megkeresésekre érkezett válaszok értékelését követően az ombudsman alapjogi szempontból releváns megállapításairól, észrevételeiről, a vizsgálat tapasztalatairól tájékoztatást nyújt az érintetteknek annak érdekében, hogy elősegítse az otthonban élő idős lakók jogainak hatékony védelmét.