null Az alapvető jogok biztosa hivatalában fogadta az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának hazánkban országlátogatást végző delegációját

2019. március 19-én Székely László, az alapvető jogok biztosa hivatalában fogadta az Európa Tanács Helyi és Regionális Önkormányzatok Kongresszusának hazánkban országlátogatást végző delegációját.

A Kongresszus gyakorlatában rutinszerűen, átlagosan öt évente ismétlődő, több önkormányzatot, hatóságot, minisztériumot és más intézményeket is  felkereső látogatás célja ezúttal az, hogy felmérje a helyi és regionális demokrácia jelenlegi helyzetét hazánkban, illetve hogy megbizonyosodjon arról, hogy megfelelően érvényesülnek-e a Magyarország által 1994-ben ratifikált Helyi Önkormányzatok Európai Chartájában foglaltak. Érdeklődésük középpontjában különösen  a Kongresszus felülvizsgált 296 /(2010) számú állásfoglalása áll, amely a helyi hatóságoknak az emberi jogok helyi és regionális szinten történő érvényesítésében játszott szerepéről szól.

A találkozó során az ombudsman és kollégái, valamint a delegáció tagjai megbeszélést folytattak az ombudsman szerepéről a helyi és regionális önkormányzatokkal kapcsolatban,  a Hivatalhoz érkező helyi ügyekkel összefüggő leggyakoribb panasztípusokról, valamint  a hazánkban élő nemzetiségi közösségek részvételéről a helyi politikai és közéletben.