null Az AB indítványról a pénznyerő automaták betiltásáról

Alkotmánybírósági indítvány a pénznyerő automaták működtetésének betiltásáról

AJB-7342/2012

 

Az alapvető jogok biztosa szerint sérti az érintett vállalkozók tulajdonhoz való jogát az a mód, ahogyan a jogalkotó betiltotta a pénznyerő automaták működtetését, ellentétes továbbá a bizalomvédelemmel és azzal a követelménnyel, hogy a jogszabályok hatályba léptetésekor kellő felkészülési időt kell biztosítani a jogi környezethez való alkalmazkodáshoz. Szabó Máté ezért a szerencsejáték szervezéséről szóló törvény 2012. október 10-étől hatályos egyes módosításainak megsemmisítését kérte az Alkotmánybíróságtól.

Csaknem 40 magánszemély és kisvállalkozás kérte az ombudsmant, hogy az Alkotmánybíróságon kezdeményezze a szerencsejátékról szóló törvény felülvizsgálatát. A panaszosok azt a rendelkezést kifogásolták, amelynek értelmében pénznyerő automatát csak játékkaszinóban lehet üzemeltetni, és a korábban kiadott működési engedélyek már a módosítást követő napon hatályukat vesztik.

Szabó Máté hangsúlyozta, hogy a szerencsejáték piacán a törvényhozó szabadon eldöntheti, milyen mértékben teszi lehetővé a piaci szereplők szerepvállalását, vagy azt állami monopóliumban tartja. Önmagában tehát nem alkotmányellenes az a szabály, ami csak játékkaszinóban teszi lehetővé a pénznyerő automata működését. Rámutatott arra is, hogy a vizsgálata nem terjedhet ki a szerencsejáték társadalmi helyességére sem.

Nem felel meg azonban az Alaptörvény rendelkezéseinek, hogy a módosító törvény a minimális felkészülési időt sem biztosított a vállalkozásoknak a tevékenységük átalakítására. Az Alkotmánybíróság egy korábbi döntésére hivatkozva az ombudsman arra is rámutatott, hogy a határozott időre kiadott, pénznyerő automaták üzemeltetésére vonatkozó engedély vagyoni értékű jog, amit az Alaptörvény véd. Erre tekintettel a meglévő engedélyek jogalkotói úton való, azonnali, kártalanítás nélküli megvonása alaptörvény-ellenes – érvelt az alapvető jogok biztosa.

Az indítvány szövege a /documents/10180/143994/201207342Ai.rtf/87fe829b-f71c-4cfb-bac6-f492992ec27b oldalon olvasható.