null A Vas megyei munkalátogatás tapasztalatairól

 

Sajtóközlemény

a Vas megyei munkalátogatás tapasztalatairól

 

 

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa 2009. október 29-ére panaszfelvételi napot hirdetett Szombathelyen azoknak az állampolgároknak, akik úgy érezték, hogy hatósági vagy közszolgáltatókkal kapcsolatos ügyeikben a biztostól kaphatnak segítséget panaszaik rendezéséhez.

 

2009. szeptember 1-30. között a megye 11 városában (Bük, Celldömölk, Csepreg, Körmend, Kőszeg, Őriszentpéter, Répcelak, Sárvár, Szentgotthárd, Szombathely, Vasvár) és a Nyugat-dunántúli Regionális Államigazgatási Hivatal Szombathelyi Kirendeltségén kihelyezett panaszgyűjtő ládákba dobhatták vizsgálatot, tanácsot vagy segítséget kérő leveleiket.

 

A ládákba összesen 46 beadványt helyeztek el, a legtöbb a megyeszékhelyről érkezett. Az állampolgárok nagyobb hányada nem a ládákba dobta panaszát, hanem levéllel vagy elektronikus úton (e-maillel) közvetlenül az Országgyűlési Biztos Hivatalát kereste meg. Ezt támasztja alá, hogy amíg 2008. azonos időszakában 47 beadvánnyal fordultak hozzánk, addig ez évben már 126 érkezett, amelyekben 137 panaszt fogalmaztak meg.

 

A 2009-ben Vas megyéből érkezett panaszok megoszlása az érintett szervek szerint:

önkormányzatok                                                                            17

bíróság                                                                                            12

büntetés-végrehajtási intézet                                                      10

közszolgáltatók összesen                                                              7

egészségügyi intézmény                                                                6

rendőrség                                                                                          5

 

A megyelátogatás részeként az országgyűlési biztos munkatársai 2009. október 21-én helyszíni vizsgálatot tartottak a Fővárosi Önkormányzat Szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában. Az intézményben tapasztaltak és a működéssel összefüggő dokumentumok értékelése folyamatban van, de az intézmény vezetője már a helyszínen abban kérte az ombudsman segítségét, hogy az ellátásért fizetendő térítési díjat az ellátott készpénze terhére is meg lehessen állapítani.

A panaszfelvétel napján Dr. Szabó Máté a Szombathelyi Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet kereste fel. Az Intézet parancsnokánál tájékozódott a fogvatartottak elhelyezési körülményeiről, problémáiról. Összességében jól felszerelt, az európai színvonalnak is megfelelő, jó emberi körülményeket biztosító intézményt ismert meg.