null A sztrájktörvény pontosításáról

A sztrájktörvény pontosításáról

AJB-6614/2010

 

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa már a tavalyi sztrájkmozgalom idején is figyelmeztetett, hogy a sztrájktörvény egyes elemei sürgős felülvizsgálatra szorulnak, nincsenek összhangban a gyakorlat követelményeivel. Most ezt a véleményét megismételte egy vállalkozás dolgozóinak munkabeszüntetésével, illetve annak következményével és a rendőrség tehetetlen helyzetével összefüggésben.

Az állampolgári jogok biztosához fordult egy vállalkozás azt panaszolva, hogy nem kap segítséget a rendőrségtől. A cég megállapodott egy másik vállalkozással a saját vasanyaga feldolgozásáról. A terméket azonban nem tudja elszállítani a megbízott üzem telephelyéről, mert ott a dolgozók sztrájkolnak és nem engedik hozzáférni a jogos tulajdonához. A jogai kikényszerítéséért a rendőrséghez fordult, de az nem lépett közbe.

Szabó Máté ombudsman a sztrájkjog érvényesülését, illetve a sztrájkgyakorlatot vizsgáló kiemelt projektjében már tavaly felhívta a figyelmet arra, hogy a sztrájk jogszerű gyakorlásának szabályai nincsenek kellőképpen kidolgozva. Ezért felkérte az érintett minisztériumok vezetőit, hogy vizsgálják felül az ezzel kapcsolatos joganyagot. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa most újra felhívja a figyelmet arra, hogy nemcsak az egyes ágazatokban hiányosak a sztrájk gyakorlásának szabályai, hanem arra sincs iránymutatás, hogy a rendőrség mit tehet, vagy mit nem tehet sztrájk esetén. Ezért az ombudsman továbbra is együttműködést ajánl a felülvizsgálattal érintett joganyag véleményezésében, az újraszabályozott joganyag gyakorlati érvényesülését pedig figyelemmel fogja kísérni.