null A sátoraljaújhelyi börtönről

A sátoraljaújhelyi börtönről

AJB-2862/2011

 

Csökkenteni a zsúfoltságból adódó frusztrációt, levezetni a felhalmozódott feszültségeket, segíteni a szabad életre való felkészítést – Szabó Máté országgyűlési biztos a nyáron a Sátoraljaújhelyi Fegyház és Börtönbe látogatva elismerően beszélt az ott dolgozók igyekezetéről, ám szóvá tett több javítani való körülményt is, amit most elkészült jelentésében hozott nyilvánosságra.

A zárkák egyfelől alkalmasak a tisztességes, kulturált elhelyezésre, kérelemre még szobanövény is bevihető, szinte mindegyikben van televízió – másfelől viszont nincs mindegyikben fallal leválasztva a mellékhelyiség. Ez utóbbi közvetlenül veszélyezteti a fogvatartottak egészséges környezethez, valamint emberi méltósághoz való jogát. A fogvatartottak és a dolgozók ugyanazt az ételt eszik, és bár az elítéltek a zárkákban étkeznek, az ételt asztal mellett ülve, közösen tudják elfogyasztani. A körletek folyosóin lévő fürdők és az alagsori tanterem vizes, dohos, balesetveszélyes – rögzítette az ombudsman.

Az intézet általában nem fogad mozgáskorlátozott fogvatartottat, de mert ennek lehetőségét nem is lehet kizárni, Szabó Máté hiányolta az akadálymentes zárkát és fürdőhelyiséget és arra figyelmeztetett, hogy így alkalomadtán sérülhet az arra rászoruló fogvatartott emberi méltósághoz fűződő joga és esélyegyenlősége.

Az elítélt a családi látogatófogadó helyiségben, asztal mellett a gyermekével is találkozhat, ami erősíti a családi kötelékek fenntartását. Gyengíti ugyanezt az asztalokat középen kettéválasztó plexiüveg. A börtönbe látogató hozzátartozó az intézet boltjában élelmiszert vásárolhat, azt az elítélt a zárkába viheti, és ott fogyaszthatja el. Ilyet Szabó Máté a büntetés-végrehajtás két éve tartó vizsgálatában most először tapasztalt. Azt viszont több helyen is látta, Sátoraljaújhely sem kivétel, hogy az intézet biztonságtechnikai berendezései folyamatos karbantartásra szorulnak, részben elavultak, ami halaszthatatlanná teszi azok felújítását, cseréjét.

A fogvatartottak számához képest a biztos kevésnek találta a felügyelői, pszichológusi státuszokat. Az elítéltek 80 százaléka részt vesz valamilyen foglalkoztatási (munkáltatás, oktatás, szakkör) formában, amit az ombudsman kifejezetten jónak minősített. A kedvező helyzet árnyoldala, hogy a dolgozó elítéltek hétköznap csak kora hajnalban jutnak szabad levegőre, ezért nem látnak napfényt, és ez közvetlenül veszélyeztetheti a lehető legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jogukat.

Az ombudsman a nyári, sátoraljaújhelyi látogatása előtt már több intézetben tapasztalta, szóvá is tette, hogy az intézeti házirend szerint nem a fogvatartott döntheti el, hanem a feladónak kell rendelkeznie arról, mire használható fel a hozzátartozótól kapott pénzküldemény. Ez a rendelkezés csorbítja a fogvatartott tulajdonhoz való jogát és a jogbiztonságot. Ide tartozik az is, hogy a postán érkezett pénzből azonnal levonnak egy összeget a szabadulás idejére kötelező tartalékolás címén.

Börtönvizsgálataiban a biztos rámutatott már arra is, hogy a fogvatartottak és a bv. alkalmazottak biztonságos szállítását, élethez és emberi méltósághoz való jogát a büntetés-végrehajtás rendszerén belül is garantálni kell. Ezért úgy ítélte meg, hogy indokolt jogszabályban rögzíteni a büntetés-végrehajtás járműkötelékeinek közlekedési rendjét. Ilyen ajánlásával az ombudsman a belügyminisztert kereste meg. A büntetés-végrehajtás országos parancsnokának, és az intézet parancsnokának pedig azt javasolta, hogy ki-ki a saját hatáskörében tegye meg a szükséges intézkedéseket a látogatása idején tapasztalt problémák megoldására.

A teljes jelentés olvasható a http://www.obh.hu/allam/jelentes/201102862.rtf oldalon