null A pszichiátriai otthon utóvizsgálatáról

Utóvizsgálat a szentgotthárdi pszichiátriai otthonban

AJB-457/2012

 

Az elkülönítést szolgáló, úgynevezett speciális részleg elzárása helyett csoportos és egyéni foglalkoztatással javítanak a nehezen kezelhető pszichiátriai betegek állapotán a szentgotthárdi Pszichiátriai Betegek Otthonában. A változás előzménye az ombudsman egy korábbi helyszíni vizsgálatának jelentése volt, amely az akkori állapotokban több alapjog sérelmét is megállapította.

Az előző igazgató még elutasította, az új intézményvezető viszont szakmai eszközökkel elébe ment Szabó Máté ombudsman megoldást indítványozó javaslatának. Márciusban megszüntette a speciális részleget és a helyén pszichoterápiás egyéni és csoport rehabilitációs foglalkozásainak helyet adó szobákat alakítottak ki. Az alapvető jogok biztosának munkatársai megismételték a helyszíni vizsgálatukat, és azt a tájékoztatást kapták, hogy az orvosok, ápolók a betegekkel együttműködésben enyhítik azokat a problémákat, amelyek kezelését korábban elzárással „oldották meg". Az elkülönítés helyett alkalmazott munka- és művészetterápiás, egyéni és csoportos foglalkozások jelentősen javítják a betegek állapotát és kedvezően befolyásolják a személyzet és a bentlakók viszonyát.

Az intézetben 2012. március eleje óta tartó változtatásokat hosszú távra tervezik, és ehhez új munkatársakat is felvettek. Egy, a nemzetközi előírásoknak is megfelelő, valóban vállalható bentlakásos intézmény működésének körvonalai már most kirajzolódnak abban az elképzelésben, hogy Európa legnagyobb pszichiátriai intézményét emberi léptékű, kisebb egységekre bontják.

Az alapvető jogok biztosa 2012. május 16-17-én a szentgotthárdi kistérségben méri fel az ott élő nemzetiségek helyzetét, valamint a környezet állapotait, és újabb helyszíni vizsgálatot tart a pszichiátriai betegek otthonában. Szabó Máté ombudsman május 17-én Szentgotthárdon, a Polgármesteri Hivatalban fogadja azokat, akik a hatáskörébe tartozó bármilyen ügyben panaszt kívánnak tenni.

A teljes jelentés olvasható a /documents/10180/143994/201200457.rtf/2283aa0d-25be-4cc1-bdbf-1e07a5e9ac41 oldalon.