null A Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Európai Hálózatának éves közgyűlése

2020. november 18-án tartották meg a Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Európai Hálózata (ENNHRI) éves közgyűlését, amelyet a koronavírus-világjárvány miatt online rendeztek meg.

A 2013-ban életre hívott ENNHRI a Nemzeti Emberi Jogi Intézményeket (NHRI-ket) tömörítő, azok munkáját segítő – és az ENSZ Emberi Jogi Főbiztossága (UN OHCHR) mellett tevékenykedő – Nemzeti Emberi Jogi Intézmények Globális Hálózatának (GANHRI) az európai regionális szervezete. Munkájába egyaránt bekapcsolódnak ombudsmani intézmények, emberi jogi bizottságok és intézetek, amelyek elkötelezettek az emberi jogok előmozdítása és védelme iránt. 

Az ENNHRI elnöke, Caroline Fennel, illetve főtitkára Debbie Kohner beszámoltak a 2020-as év során - a világjárvány okozta nehéz helyzet ellenére - elért eredményekről, sikerekről. Az esemény során elfogadásra került a 2021. évi működési, illetve költségvetési terv. A közgyűlés során a 2022-2025. évi stratégiai tervet a részvevőknek kis csoportokban nyílt lehetőségük megvitatni, észrevételeiket jelezni.

Az eseményen Anna Chabiera-t, a lengyel ombudsmani iroda szakértőjét a GANHRI Idősügyi Munkacsoportjának európai tagjává választották. Alastar Pringle-t pedig, a nagy-britanniai NHRI ügyvezető igazgatóját 2021 júliusától új ENNHRI taggá választották a GANHRI Akkreditációs Albizottságában.

Az eseményen az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala is részt vett és A státuszú emberi jogi intézményként leadta a szavazatát.