null A miskolci szmogrendelet ügyében

Az ombudsman a Kúriához fordult a miskolci szmogrendelet miatt

AJB-682/2012

 

Miskolc szmogrendeletének több pontja jogszabályba ütközik, szmogriadó esetén veszélyezteti az egészséghez és az egészséges környezethez való jogot. A rendelet alapján ugyanis a polgármester csak a már nem létező sárga matricás autók közlekedését tilthatja meg, a fekete és piros matricával ellátott, a környezetet leginkább szennyező autók közlekedését nem. Az alapvető jogok biztosa a Kúriánál kezdeményezte a jogszabálysértő rendelkezések megsemmisítését.

A szmoghelyzetben szükséges helyi intézkedéseket az önkormányzatok a levegővédelmi kormányrendelet alapján hozzák meg. A kormányrendelet szerint szmoghelyzetben a gépjárműforgalmat elsődlegesen a járművek környezetvédelmi besorolása alapján kell korlátozni.

Szabó Máté szerint végrehajthatatlan a miskolci szmogrendeletnek az a rendelkezése, amelynek értelmében a polgármester szmog esetén a sárga környezetvédelmi matricával ellátott gépkocsik közlekedését tilthatja meg. 2010-től ugyanis a járműveket környezetvédelmi besorolásuk szerint fekete, piros, kék és zöld plakettel látják el, így sárga matricás autók ma már nincsenek forgalomban. A helyi rendelet alapján azonban szmogriadó esetén nem kell leállniuk a környezetre legveszélyesebb, fekete és piros matricás gépjárműveknek, mert azok közlekedését a polgármester nem korlátozhatja.

Emellett a biztos szerint a helyi szabályozás a levegővédelmi kormányrendeletnél szélesebb körben engedi meg szmogriadóban egyes jármű-csoportok közlekedését. A kormányrendelet alapján szmog esetén a megkülönböztető jelzést használó egészségügyi és rendvédelmi szervek gépjárművei, valamint egyéb jogszabályban meghatározott gépjárművek vehetnek részt a forgalomban. A miskolci szabályozás ezen túlmenően lehetővé teszi például egyes kereskedelmi szállítók, taxik közlekedését is, valamint több olyan feladatot is megállapít az államigazgatási szervek részére, amit önkormányzati rendelet nem szabályozhat. Az ombudsman ezért a Kúriától kérte a környezetet és az emberi egészséget súlyosan veszélyeztető, jogszabályba ütköző helyi rendelkezések megsemmisítését.

2013. január 1-től egy törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy az ombudsman közvetlenül is a Kúriához, Magyarország legfőbb bírósági szervéhez fordulhat, amennyiben megállapítja, hogy egy helyi önkormányzati rendelet jogszabályba ütközése miatt sérülnek az alapvető jogok.

A Kúria megkeresése a /documents/10180/143247/201200682Ki.rtf/0b6e18f4-e3d3-4636-88c2-5bbc55389cb8 oldalon olvasható.