null A miniszteri válaszról a külföldi rendszám használata ügyében

Miniszteri válasz a külföldi rendszám használata ügyében

AJB-489/2012

 

A szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához kapcsolódó jogok maradéktalan érvényesítése egyfelől, a visszaélések megakadályozása másfelől. Ez lesz a lényege annak az új szabályozási koncepciónak, amely pontosítja majd a külföldi járművek magyarországi használatának szabályait. A változást az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a nemzeti fejlesztési miniszternél.

A hatályos hazai jogszabályi rendelkezés értelmében belföldi üzembentartó, tulajdonos illetve magyarországi lakóhellyel rendelkező járművezető Magyarország területén nem jogosult külföldi rendszámú gépjárművet vezetni. A rendelkezés azért született, mert sokan a külföldi rendszám használatával próbáltak kibújni a regisztrációs adó megfizetése alól.

A jogszabály tartalmaz mentességeket is, ám ezek meglétét teljes bizonyító erejű magánokirattal vagy közokirattal kell bizonyítani és ezeket ellenőrzéskor be kell mutatni. Ilyen például, hogy a vezető ugyan magyarországi lakóhellyel rendelkezik, de szokásos tartózkodási helye nem Magyarország, a járművet egy napnál rövidebb ideig vezeti Magyarország területén, vagy a járművet külföldön, rendszeres munkavégzés érdekében használja.

További problémát látott a biztos abban, hogy a jogszerű használatot igazoló okiratok utólagos bemutatására nincs lehetőség, az ellenőrzés során minden iratnak rendelkezésre kell állnia, szükség esetén a hiteles fordítással együtt. Ha a vezető a helyszínen nem tudja igazolni a mentesülés tényét, az intézkedő rendőr a helyszínen elveszi a külföldi rendszámot és a forgalmi engedélyt. Így a belföldi üzembentartó még arra az időre se tudja használni a járművét, ameddig elhagyná vele Magyarország területét, hiszen rendszámtábla nélkül nem közlekedhet. Ezen kívül még közigazgatási bírságot is fizetnie kell, amelynek mértéke 100.000 Ft-tól 800.000 Ft-ig terjed.

Szabó Máté ombudsman szerint a jogszabályi rendelkezések alkalmasak arra, hogy sértsék a tulajdonhoz, a szabad mozgáshoz és a tartózkodási hely szabad megválasztásához való jogot, valamint közvetlenül veszélyeztessék a tisztességes eljárás jogát, ezért törvénymódosításra kérte fel a kormányt.

A nemzeti fejlesztési miniszter válaszában tájékoztatta az ombudsmant, hogy készül egy szövegjavaslat, amely pontosítja a külföldi rendszámú járművek használatának szabályait. A jogszabály felülvizsgálata során a szabad mozgás és a tartózkodási hely szabad megválasztásához kapcsolódó jogok maradéktalan érvényesítését kell meghatározónak tekinteni – tehát azt, amit az ombudsman a ma érvényes szabályozásból hiányolt. A szabályozás másik szándéka, hogy megakadályozza a visszaéléseket, segítse azok felderítését és ebben kiemelt szerepet kap a szokásos tartózkodási hely meghatározására vonatkozó jelenlegi rendelkezések pontosítása – írta a nemzeti fejlesztési miniszter, válaszul Szabó Máté ombudsman törvénymódosítást kérő javaslatára.