null A miniszter válaszáról az orvosi igazolások ügyében

A miniszter intézkedett az ombudsmani ajánlásra

AJB 261/2012

 

Nem volt egyértelmű a szabályozás, ezért a táborozás feltételéül szabott egészségi igazolást az iskola-egészségügyi szolgáltatásnál ingyen, a háziorvosok egy részénél viszont csak pénzért lehetett megkapni. Az ombudsman sajtóhírek alapján vizsgálatot indított, majd az illetékes miniszterhez fordult – és módosították a jogszabályt. Most már nem kell orvosi papír, csak a szülő felelős nyilatkozata.

Szabó Máté ombudsman vizsgálatának idején a hatályos jogszabály szerint táborozáson az a tanuló vehetett részt, aki arra egészségileg alkalmas volt és ezt a tábor kezdetét megelőző 4 napnál nem régebbi orvosi igazolással bizonyította. Ennek érdekében pedig a táborozás megkezdése előtt a résztvevőknek orvosi vizsgálaton kellett megjelenniük, ahol az egészségi állapoton túl - amennyiben azt a tábor jellege indokolta - a vizsgálatot végző orvos igazolta a táborozók fizikai munkára való alkalmasságát is.

Bár hivatalosan az iskola-egészségügynek kellett kiállítania az igazolást, sokan a mégis a könnyebben elérhető háziorvoshoz fordultak a papírért - és a doktorok egy része pénzt kért érte. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár álláspontja szerint az igazolás térítésmentes, míg az igazolást kiállító házi gyermekorvosok és egyesületük véleménye szerint a vizsgálatért térítési díj kérhető, hiszen az számukra nem finanszírozott feladat ellátását jelenti.

Az ombudsmani vizsgálat feltárta, hogy ez a helyzet a nem egyértelmű szabályozásra is visszavezethető volt, hiszen az egészséges állapot táborozáshoz, üdüléshez szükséges igazolását az egészségbiztosítási pénztár csak az iskola-egészségügyi szolgáltatás számára finanszírozta meg. A biztos az akkor még hivatalban volt nemzeti erőforrás miniszter intézkedését kezdeményezte. Felvetette azt is, hogy a probléma megoldása érdekében többféle, alternatív szabályozási koncepció képzelhető el, közöttük az is kérdés, hogy egyáltalán szükséges-e fenntartani az igazolásnak ezt a rendszerét.

A jelentést követően miniszteri rendelet rögzítette, hogy az idén már elegendő a szülő írásos nyilatkozata. Az új szabályok értelmében a gyermek törvényes képviselője a táborozást megelőző négy napon belül kiállított nyilatkozattal igazolja, hogy a táborozásban részt vevő gyermek egészségi állapota megfelelő. A nyilatkozat tartalmazza a gyermek személyes adatait, és azt, hogy a gyermeken nem észlelhető láz, torokfájás, hányás, hasmenés, bőrkiütés, sárgaság, egyéb súlyosabb bőrelváltozás, bőrgennyedés, váladékozó szembetegség, gennyes fül- és orrfolyás, illetve a gyermek tetű- és rühmentes. A nyilatkozathoz szükséges nyomtatványt – a táborozáshoz szükséges egyéb iratokkal együtt – a táborozás szervezője adja át, és azokat a tábor szervezőjéhez kell visszajuttatni. A nyilatkozatot a táborozás ideje alatt a tábor helyszínén kell tartani.

A korábbi jelentés itt olvasható: /documents/10180/143994/201103123.rtf/178f8162-ffa7-4186-9535-988feef4fc64.