null A MÁV nyugdíjas-igazolványok visszavonásáról

A MÁV nyugdíjas-igazolványok visszavonásáról

AJB-4390/2012

 

A MÁV-START Zrt. jogsértően vonta vissza az ingyenes utazásra jogosító igazolványát annak a panaszosnak, aki 35 évig volt szolgálati jogviszonyban a MÁV Zrt-nél, majd annak egyik jogutód vállalatától ment nyugdíjba – állapította meg Szabó Máté ombudsman.

A panaszos 1969-ben kezdett el a MÁV-nál dolgozni, 2004-ben tevékenység-kihelyezéssel, a munkáltatók közötti jogutódlással áthelyezték a MÁV Ingatlankezelő Kft-hez. Munkaköre ugyanaz maradt, csak a munkáltató változott, mivel a MÁV Rt. a karbantartói feladatok elvégzését az Ingatlankezelő Kft-nek adta át és erről együttműködési megállapodást is kötöttek. 2009-ben, 40 éves munkaviszony után a panaszos korkedvezményes nyugdíjba vonult és megkapta a visszavonásig érvényes, díjtalan utazásra jogosító igazolványt. 2012 januárjában azonban megállapították, hogy az utazási igazolványra nem jogosult, ezért – az egyes vasúti utazási kedvezményekről szóló rendeletre hivatkozva – visszavonták azt.

Szabó Máté vizsgálatában megállapította, hogy az eljárás sérti a jogbiztonság követelményét és a tisztességes eljáráshoz való jogot. A vasúti közlekedésről szóló törvény ugyanis rendelkezik az országos, térségi vagy elővárosi vasúti személyszállítási közszolgáltatást végző, valamint az országos vasúti pályahálózatot működtető vasúti társaság munkavállalóit, volt munkavállalóit, és igényjogosult hozzátartozóit megillető utazási kedvezményekről. Az egyes vasúti utazási kedvezményekről szóló miniszteri rendelet szerint pedig kedvezményezettek a többi között a minősített többséget biztosító befolyás alatt álló vasúti társaságok.

A MÁV Ingatlankezelő Kft. alapító okirata szerint a társaság tulajdonosa a MÁV Magyar Államvasutak Zrt., amely tehát minősített többséget biztosító befolyást gyakorol fölötte, vagyis a MÁV Ingatlankezelő Kft. a kedvezményezett vasúti társaságok körébe tartozik. Ennek megfelelően a panaszos, mint a cég nyugdíjazott munkavállalója 40 év szolgálati viszony után jogosult az utazási díjmentességre. Ezt a jogértelmezést támasztja alá a Fővárosi Munkaügyi Bíróság egy másik hasonló témájú ügyben, 2012 januárjában hozott nem jogerős ítélete, mely szerint azok a nyugdíjasok, akik vasúti szolgálatukat a MÁV-nál kezdték, majd az átalakulások és átszervezések következtében lettek a jogutód vasúti társaságok munkavállalói, a nyugdíjazásuk után is jogosultak a kedvezményre.

Szabó Máté alapjogi biztos a MÁV-START Zrt. vezérigazgatójához fordult a panaszügy orvoslásáért, és hogy a hasonló visszásságok bekövetkeztét a társaság a jövőben előzze meg.

A jelentés a /documents/10180/143994/201204390.rtf/557f7dec-727d-4b7b-9ac1-5e5aed9b2e00 oldalon olvasható.