null A löszfalomlásról ismét

A ságvári löszfal-omlásról újra

AJB-1715/2011

 

Az országgyűlési biztos a tragikus következményű ságvári löszfalomlás körülményeinek vizsgálatában megkereste a Somogy Megyei Kormányhivatalt és a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságot. Ekkor a két intézmény már lefolytatta a saját eljárását és a jóvoltukból hiteles másolatban rendelkezésre álltak mindazok az iratok és dokumentumok, amelyek a biztos álláspontjának kialakításához szükségesek voltak.

Ilyen például az igazolási kérelem, amelyet a károsultak a ságvári önkormányzatnak benyújtottak és amelyben helyszíni szemlét kérnek, mellette az igazolás, amelyben a ságvári körjegyző arról ír, hogy a leomlott partfal veszélyezteti a panaszos ingatlanát, és Ságvár község Önkormányzatának tájékoztatása, amely a helyszínbejárás elmaradását is tartalmazta, mert az ügyet inkább szociálisnak, semmint építésügyinek értékelték.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa vizsgálatát panaszosok beadványa alapján indította. A beadványban az állt, hogy egy löszfalomlás után az ingatlan tulajdonosai igazolást kértek a további omlást megakadályozó támfal építéséhez és helyszíni szemlét kérelmeztek. Az igazolást megkapták, de mert a jegyző nem volt tisztában a valós kockázatokkal, nem rendelt ki szakértőt. Az igazolás birtokában a tulajdonosok elkezdték építeni a támfalat, azonban a löszfal ismét leomlott és maga alá temetett két kisgyermeket. Utólag a település polgármestere és jegyzője újságcikkek szerint arra hivatkozott, hogy magánterületen nincs joga vizsgálatot folytatni. A tragédiát követően viszont Siófok város jegyzője határozatban tiltotta meg a magántulajdonú lakóépület és a mögötte löszfalba vájt pince használatát.

A jelentés a http://www.obh.hu/allam/jelentes/201101715.rtf oldalon olvasható.