null A külföldiek autópálya díjfizetéséről

A külföldiek autópálya díjfizetéséről

AJB 3677/2010 (OBH 1162/2009.)

 

Indokolatlan hátrányos megkülönböztetés éri a hazai autósokat annak következtében, hogy az autópálya ellenőrzési rendszere nem képes a díjfizetést elmulasztó külföldi autósok szankcionálására – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.

Sajtóhíradások szerint a Nemzeti Közlekedési Hatóság ellenőrei a díjfizetés elmulasztása esetén – a pótdíj megfizetéséig – megtiltják a jármű tovább közlekedését. Az intézkedési lehetőséggel többnyire a határ közelében, külföldi teherautók esetében kívánnak élni. Az ombudsman a hír alapján indított átfogó vizsgálatában visszásságot ugyan nem tárt fel, de rámutatott arra, hogy a járművisszatartás intézménye jelenleg nem megfelelően szabályozott, alkalmazásának nincs egyértelmű jogalapja.

A biztos szembesült azzal, hogy az autópálya-díjfizetés jelenlegi ellenőrzési rendszerében a fizetést elmulasztó külföldiek esetében nem megoldott a díjbehajtás, azaz a külföldiek gyakorlatilag díjfizetés nélkül használhatják a magyar gyorsforgalmi úthálózatot. Ez a magyar úthasználók indokolatlan hátrányos megkülönböztetését jelenti, mert miközben a külföldiek számára nincs következmény, a mulasztó belföldi autósokat-motorosokat nagy összegű pótdíjjal sújtják. Az ombudsman szerint nem tehető különbség a díjköteles gyorsforgalmi úthálózat használói között, függetlenül attól, hogy belföldi, vagy külföldi rendszámú a gépjármű. A díjfizetési kötelezettség mindenkire egyaránt – és alapvető alkotmányossági követelményként – diszkriminációtól mentesen vonatkozik.

Hatását tekintve indokolatlan hátrányos megkülönböztetést idéz elő az is, hogy ellenőrzési rendszer, illetve a jogi szabályozás másik hiányossága következtében a rendszer nem képes megkülönböztetni a különböző járműkategóriákat, csak azt képes ellenőrizni, hogy az adott rendszámhoz kapcsolódik-e díjfizetés. Pedig a díjfizetést ellenőrző kamerarendszer képes lenne különbséget tenni a motorkerékpár és a tehergépkocsi között, így a probléma a szabályozás módosításával megoldható lenne.

A biztos kezdeményezte a közlekedési miniszternél, hogy vizsgálja felül a gyorsforgalmi úthálózat használatának szabályozását és ellenőrzési rendszerét. Tegye meg a szükséges – jogszabály-módosítást igénylő – intézkedéseket annak érdekében, hogy a járművisszatartás intézményének alkalmazására kizárólag jogszerűen kerülhessen sor, továbbá hozza meg a szükséges intézkedéseket annak érdekében, hogy azonos szankciók sújtsák a belföldi és a külföldi gépjárművek vezetőit, üzembentartóit a díjfizetés elmulasztása esetén.