null A kirgiz ombudsmannal találkozott az alapvető jogok biztosa

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa a szerbiai Újvidéken kétoldalú megbeszélést folytatott a partner ombudsmani intézmények vezetőivel, köztük 2021. szeptember 3-án Mamytov Tokon kirgiz ombudsmannal és főtitkárával.

Az egyeztetésen a felek kölcsönösen bemutatták egymásnak ombudsmani intézményeiket, a Covid-világjárvány kihívásaira adott válaszaikat és azzal kapcsolatos gyakorlataikat. A megbeszélés célja a két ország közötti barátság és együttműködés megerősítése, utóbbi irányának kijelölése, a felhalmozott tudás és a legjobb gyakorlatok egymásnak történő átadása volt.

A kirgiz ombudsman beszámolt a két ország közötti eddigi kapcsolatokról, a kölcsönös magas szintű látogatásokról, valamint a kirgizisztáni magyar képviselet tevékenységéről. Szó esett a nők, a gyermekek, az állampolgárok, a szociálisan rászorulók jogainak védelméről, illetve a túlzott internethasználat veszélyeiről is, a középiskolások mentális egészsége szempontjából.

A kirgiz biztos részletesen érdeklődött az Egyenlő Bánásmódért Felelős Főigazgatóság hatásköréről, továbbá tájékoztatást adott arról, Kirgizisztánban hogyan kezelik ezeket a panaszokat. Mamytov Tokon úr egy egyetértési megállapodás közeljövőben történő aláírását, valamint a tapasztalatok kölcsönös jövőbeni megosztását is szorgalmazta.