null A HIV fertőzött és AIDS-es betegek ellátásáról

A HIV fertőzött és AIDS-es betegek ellátásáról

AJB 1026/2012

 

Vét az ellátás szakmai szabályai ellen, sérti a hátrányos megkülönböztetés tilalmát és az emberi méltósághoz való jogot az az egészségügyi intézmény, amely nem látja el a speciális fertőző betegségét felfedő beteget. Az alapvető jogok biztosa erre figyelmeztetett egy HIV fertőzött és AIDS betegek kezelésének megtagadását, más rendelőbe átirányítását sérelmező panasz vizsgálatában.

Egy jogvédő civil szervezet fordult Szabó Máté ombudsmanhoz azzal, hogy a Központi Stomatológiai Intézet fogászati szakrendelőjének ajtajára az ott dolgozók – ahogyan azt a vizsgálat feltárta, a vezetőik tudomása nélkül – hirdetményt függesztettek ki, amely szerint a HIV fertőzötteket és AIDS betegeket nem látják el, hanem továbbirányítják őket a László Kórházba. A hirdetményt már az ombudsmani vizsgálat előtt eltávolítatta az intézet vezetősége, és megtiltotta hasonló jellegű tájékoztató elhelyezését.

A biztos több megyei kórházat és klinikát megkeresett annak kiderítésére, hogy milyen gyakran tagadják meg a páciens fertőzöttségével össze nem függő betegségének kezelését és ilyen esetben mennyire jellemző az átirányítás. Az információkból kiderült, hogy az orvosszakma potenciális fertőzőforrásként kezel mindenkit, aki egészségügyi ellátást vesz igénybe. Így még akkor is biztonságos egy adott személy ellátása, ha ő szándékosan elhallgatja a fertőző betegségét, vagy nincs tudomása róla. Speciális területnek minősül azonban a fogászat, ahol egy fertőzött beteg ellátása után fertőtleníteni kell a rendelőt és az eszközöket, ami már megakasztja a betegellátást. Sok rendelőben azonban a technikai, de legfőképp az anyagi feltételek sincsenek biztosítva ahhoz, hogy a protokoll szerinti eljárást elvégezhessék.

A biztos egyetlen olyan kórházat talált, amelynek eljárásrendje szerint a Szent László kórházba kell irányítani azokat a HIV fertőzötteket és AIDS betegeket, akik a szakmai belső protokollban felsorolt egyéb egészségügyi problémákkal is küzdenek. A biztos felkérte a kórház igazgatóját a hátrányos megkülönböztetést, az emberi méltóságot és a jogbiztonságot súlyosan sértő protokoll megváltoztatására.

A HIV pozitív és AIDS betegek ellátását jelenleg szervezik át, annak szakmai szempontjaiba az ombudsman nem kívánt beleszólni. Mindemellett felhívta a figyelmet, hogy az átalakított rendszer szabályozásának meg kell felelnie az Alaptörvénynek és az évtizedes kimunkált alapjogi elveknek.

A biztos felkérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket a Nemzeti AIDS Bizottság tevékenysége hatékonyabbá tétele érdekében, és kezdeményezze az érintett fogászati ellátások szakmai protokollnak megfelelő finanszírozását.

A jelentés a /documents/10180/143994/201201026.rtf/e56756f6-ba04-4b0e-b33b-aa081965df17 oldalon olvasható.