null A hajléktalanok egészségügyi ellátásáról

A hajléktalanok egészségügyi ellátásáról

AJB-3240/2011

 

Kevés a szakember és a férőhely, hiányzik egy országos szintű, egységes stratégia – állapította meg az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a hajléktalan emberek egészségügyi ellátásának hiányosságait feltáró vizsgálatában. Nem megoldott a kórházi kezelést már nem igénylő, de még orvosi felügyeletre, ápolásra szoruló, önmagukat ellátni képtelen hajléktalanok elhelyezése – olvasható Szabó Máté jelentésében.

A késő őszi, valamint a téli időszakban, az időjárás kedvezőtlenebbre fordulásával súlyosbodik a hajléktalanok helyzete, folyamatosan növekszik a különböző megbetegedésekkel küzdő hajléktalanok száma. Az ombudsman ezért hivatalból indított  vizsgálatban térképezte fel a hajléktalanok ellátására szakosodott egészségügyi szolgáltatók működését, az ezeken a helyeken elérhető ellátási formákat, valamint a rehabilitációs folyamatokra lehetőséget biztosító intézményi megoldások meglétét.

Szabó Máté tájékoztatást kért az illetékes szaktárcától, Budapest főpolgármesterétől és a hajléktalan betegek egészségügyi ellátásával is foglalkozó civil szervezetek képviselőitől, valamint munkatársai helyszíni vizsgálatokat is folytattak a hajléktalanokat gondozó legnagyobb egészségügyi intézményekben.

Nyilvánvaló, hogy a kórházból az utcára kerülő, éppen hogy, vagy nem is teljesen felépült hajléktalan beteg az átlagosnál jóval könnyebben, hamarabb és többször esik vissza betegségébe, szenved szövődményektől és komplikációktól, illetve – a legrosszabb esetben környezetét is veszélyeztetve – fertőző megbetegedésektől. A fertőző megbetegedések, járványok megelőzését és leküzdését is magában foglaló állami járványügyi tevékenység pedig kétségtelenül része a legmagasabb szintű testi és lelki egészséghez való jog biztosításával kapcsolatos állami kötelezettségnek – hívja fel a figyelmet jelentésében a biztos.

Mint a hajléktalanok problémáinak korábbi vizsgálataiban, ebben a jelentésében is rögzíti Szabó Máté, hogy az állam számára nem fakultatív program, hanem alkotmányos kötelezettség a szélsőségesen rászoruló hajléktalan személyekről való gondoskodás. Ennek keretében lényeges állami feladat, hogy  az egészségügyi ellátó rendszereket megfelelő szinten, az érintett speciális betegcsoport tagjai alapvető jogainak érvényesülését biztosítva működtesse.

Mindezek fényében az ombudsman a jogszabályi háttér módosításának, illetve egységes módszertan és országos hajléktalan-ügyi stratégia kidolgozásának kezdeményezésére tett ajánlásokat a nemzeti erőforrás miniszternek. Szabó Máté azzal a kéréssel fordult Budapest főpolgármesteréhez, hogy a Fővárosi Közgyűlés fordítson kiemelt figyelmet a már elfogadott hajléktalanügyi koncepció következetes, határidőben történő végrehajtására.

A teljes jelentés olvasható a http://www.obh.hu/allam/jelentes/201103240.rtf oldalon.