null A gyermekek jogismeretéért, jogtudatosságáért és jogérvényesítéséért - megalakult a JOG-OK munkacsoport

Az alapvető jogok biztosa, Székely László kezdeményezésére a tág értelemben vett jogvédelem területén tevékenykedő állami intézmények és civil-szakmai szereplők közreműködésével tartotta meg alakuló ülését a JOG-OK munkacsoport az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában. Az eddig egyedülálló együttműködés célja, hogy az eltérő szerep- és feladatkörű intézmények közötti párbeszéddel, információáramlással, illetve tapasztalatcserével támogassa a gyermekek, a fiatalok jogismeretének gyarapítását, jogtudatosságuk fejlesztését, ezzel jogérvényesítését.

Az ombudsman még 2015 májusában, egy a gyermekek és fiatalok jogtudatosságának helyzetével foglakozó szakmai műhelybeszélgetésen jelentette be, hogy kezdeményezni fogja az alapjogok védelmével foglalkozó intézmények vezetőinél, hogy a gyermekeket és fiatalokat megszólító programok, a jogismeret, a jogtudat-fejlesztése és az együttműködés előmozdítására jelöljenek ki összekötő-koordináló munkatársakat. Bejelentette, hogy javasolni fogja e delegált munkatársak közreműködésével a JOG-OK munkacsoport felállítását, amely így folyamatos kapcsolattartást biztosítana, és a résztvevők évente legalább egyszer megoszthatnák egymással a tapasztalataikat.

Az alapvető jogok biztosa szerint az emberi jogok területén tudatos és mások jogaira is figyelő állampolgár hatalmas érték. A közös gondolkodás révén pedig felmutathatóak azok a módszerek és megoldások, amelyekkel a gyermekek és fiatalok megszólíthatók, a jogtudatosságuk fejleszthető, átadható nekik a jogérvényesítési lehetőségeik ismerete. Az ombudsman szerint ez világos stratégiát és tartós együttműködést feltételez, ami szükségessé teszi egy támogató fórum létrehozását.

Székely László a JOG-OK Munkacsoportban való közreműködésre kérte fel a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság, az Országos Betegjogi, Gyermekjogi, Ellátottjogi és Dokumentációs Központ, az Egyenlő Bánásmód Hatóság, a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság Gyermekvédelmi Internet-kerekasztala, az Országos Bírósági Hivatal, a Legfőbb Ügyészség, az Alkotmánybíróság és az Oktatási Jogok Biztosának Hivatala vezetőit, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma család- és ifjúságügyért felelős államtitkárát. Az Európa Tanács Budapesti Európai Ifjúsági Központját, és a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat Magyar Egyesületét a nemzetközi együttműködés érdekében, az UNICEF Magyar Bizottság Alapítványt pedig a Gyermekjogi Civil Koalíció, az abban részt vevő civil szervetek képviseletében kérte fel Székely László alapjogi biztos.

Valamennyi megszólított állami intézmény és civil szervezet egyetértett a Munkacsoport céljaival és a kezdeményezés fontosságával, mindannyian vezetőikkel vagy delegált munkatársaikkal vettek részt az alakuló megbeszélésen, beszámoltak a saját területükön végzett jogtudatosító tevékenységükről.  A JOG–OK Munkacsoport munkáját az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala koordinálja.