null A fogyatékossággal élők világnapja

A fogyatékossággal élők világnapja

 

Nem jótékonykodásra van szükségük, hanem olyan társadalmi környezetre, amely garantálja minden ember esélyegyenlőségét, szükségleteik elismerését és érvényesítését. Nem az a kérdés, hogy van-e jogszabályi kötelezettség, hanem az, hogy elérjük: a fogyatékossággal élők esélyegyenlőségét mindenki, minden élethelyzetben önként és magától értetődő módon tiszteli. A szemléletváltásnak az elmúlt években voltak már pozitív jelei – állapította meg az ombudsman, de továbbra is rengeteg a megoldásra váró probléma.

Szabó Máté "Méltóképpen másképp" elnevezésű projektjében 2009-ben kiemelten is elemezte a fogyatékossággal élők alapjogainak érvényesülését. Az állampolgári jogok biztosának projektje ugyan lezárult, de az idén is folynak a fogyatékossággal élők hazai helyzetét, a társadalmi, jogi környezet alkalmasságát felderítő vizsgálatok, születnek ajánlások.

A biztos például ismét megküldte ajánlásait az érintett szerveknek – a Nemzeti Erőforrás Minisztériumnak, a Kormánynak, valamint a főpolgármesternek – mert immár egy éve nem kap érdemi választ a közösségi közlekedési rendszerek akadálymentesítésének helyzetével kapcsolatos megállapításaira. 2013. január 1-jére kellene alkalmassá tenni a közösségi közlekedést arra, hogy megfeleljen a fogyatékos emberek adottságainak. A biztos átfogó vizsgálata nyomán 2009 novemberében jelentésében felhívta a figyelmet, hogy az ország nem rendelkezik az akadály-mentesítéssel kapcsolatos problématérképpel, így a költségvonzatok sem ismertek. A feladatok ennek következtében nem tervezhetők, a kitűzött határidők eredménytelenül múlnak el. Az építésügyi előírások nem egyformán veszik figyelembe a különféle fogyatékossággal élő emberek igényeit, a hallás- és látássérültek szempontjai például a többiekéhez képest kevésbé jelennek meg a szabályozásban.

Most is folynak az autizmussal élők jogait érintő vizsgálatok, amelyekben az oktatáshoz való joguk sérülését, annak okait tárja fel az ombudsman. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a jövő évben a újabb projekteket indít. Ezek egyike, a betegjogok érvényesülésének vizsgálata a fogyatékossággal élők egészségügyi ellátásának körülményeit, az egészségügyi ellátórendszerhez való hozzáférésüket is feltérképezi.