null A fogyatékos emberek egészségügyi ellátásáról

A fogyatékossággal élő betegek egészségügyi ellátásáról

AJB-433/2010

 

A kiemelt finanszírozás dacára sem megoldott az autizmussal és az egyéb fogyatékossággal élő betegek fogászati ellátása, és országosan jelentős területi eltérések is tapasztalhatók. Az állampolgári jogok biztosa a nemzeti erőforrás miniszter segítségét kérte.

Hiába a kiemelt finanszírozás, az így sincs arányban a felszereltség, a minimum-feltételekhez szükséges infrastruktúra, illetve a kezelési többletidő szükségleteivel a fogyatékossággal élő személyek fogászati ellátásában. Részben ebből adódik, hogy e betegkör esetében a kapacitások kihasználatlanok, holott a finanszírozás jogszabályi háttere adott – áll az ombudsman vizsgálati jelentésében.

A finanszírozási szerződéssel rendelkező tizennyolc szolgáltatóból összesen négynek van szerződése a fogyatékossággal élő felnőttek fogászati ellátásra. A fogyatékos felnőttek speciális fogászati ellátása csak az ország déli részén, Dél-dunántúli és a Dél-alföldi régióban érhető el, míg a főváros és az Észak-alföldi régió teljesen ellátatlan, ugyanez a helyzet a fogyatékossággal élő gyermekek esetében Zala, Baranya, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Békés megyében. Sok esetben a fogyatékosok csak a lakóhelyüktől nagyon távol juthatnak egészségügyi ellátáshoz, ami újabb terheket ró az anyagilag amúgy is megterhelt családokra. Szabó Máté ombudsman szerint sérül az érintettek egészséghez való joga, amennyiben az ország valamelyik térségében, régiójában teljesen hiányoznak a fogyatékossággal élő betegek ellátásának személyi és tárgyi feltételei, ha pedig akadályozott a hozzáférés, akkor az állam nem teljesíti az esélyegyenlőség előmozdítására vonatkozó kötelezettségét.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa olyan egészségügyi szolgáltatók kijelölését lát szükségesnek, amelyeket a szakmai működési feltételek alkalmassá teszik a különleges ellátási igények kielégítésére, benne a fogyatékosok fogászati ellátására.  Problémát lát a biztos abban is, hogy az orvosok, fogorvosok és az egészségügyi dolgozók nem rendelkeznek kellő jártassággal a fogyatékossággal élő betegekkel való kommunikációban és bánásmódban. Az ombudsman ezért felhívta a figyelmet annak fontosságára, hogy mind az alap- mind a szakképzés során, valamint a továbbképzés rendszerében fokozottabban megjelenjenek az autizmussal és az egyéb fogyatékossággal kapcsolatos ismeretek.

Az ombudsman felkérte a nemzeti erőforrás minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket az ellátás területi egyenlőtlenségeinek megszüntetésére, az ellátáshoz való fokozottabb hozzáférés biztosítására. Azt is javasolta a miniszternek, hogy vizsgálja felül a meglévő fogászati finanszírozási szerződéseket és az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral együttműködve gondoskodjon új szolgáltatók kijelöléséről, ösztönző finanszírozási hátteret biztosítva nekik.

A teljes jelentés olvasható a http://www.obh.hu/allam/jelentes/201000433.rtf oldalon.