null A fogyatékos elítéltek jogairól

Fogyatékkal, rács mögött, de nem jogok nélkül

AJB-1161/2009

 

Zsúfoltság nincs, ám a helyzet korántsem kielégítő. Kevés az ápoló, az orvosok átlagéletkora 70 év. Az állampolgári jogok országgyűlési biztosának munkatársai előzetes bejelentés nélkül vizsgálták a büntetés-végrehajtás intézményeiben a fogyatékossággal élő fogvatartottak körülményeit.

Az Igazságügyi Megfigyelő és Elmegyógyító Intézetben (IMEI) Szabó Máté munkatársai az egyik épületet rendkívül leromlott állapotban találták, a másiknak a felső szintjét felújították. Az intézetet több mint 110 éve építették, a kormány régóta tervezi, hogy egy új épületbe költözteti. Odabent 18-20 ágyas kórtermekben élnek a kényszergyógykezeltek, az előzetesen letartóztatottak, vagy elítéltek. A nyolcból négy kórteremben van ugyan biztonsági kamera, de az rossz minőségű. A felnőtteket és a fiatalkorúakat csak együtt tudják elhelyezni.

A korábbi tanfolyamok, képzések már megszűntek, jelenleg csak egy szakkör működik, miközben a CPT – a kínzás és az embertelen vagy megalázó büntetések és bánásmód megelőzésére létrehozott európai bizottság – ajánlása szerint a gyógyszeres kezelésen túl terápiás és más tevékenységeket is biztosítani kellene. Ehhez képest a testmozgásra egy pingpong-asztal ad lehetőséget és az egyik épület kórtermeiben nincs konnektor, televíziót csak a közösségi helyiségben lehet nézni. Az épületek nem akadálymentesek, miközben testi fogyatékkal élőket – mozgás-, látás- és hallássérülteket – is gondoznak az intézetben.

Az IMEI-ben volnának üres ápolói státuszok, de a létszámstop miatt ezeket nem lehet betölteni. További probléma a főigazgató szerint, hogy az orvosok, pszichológusok átlagéletkora 70-75 év.

A Büntetés-végrehajtás Központi Kórházában, Tökölön vannak liftek, a főigazgató szerint a mellékhelyiségek és a zuhanyozók akadálymentesek – bár nincs külön WC a mozgáskorlátozottaknak. Egy nyolc évvel ezelőtti ombudsmani ajánlás után kialakítottak egy sétaudvart, azonban ez a mostani tapasztalatok szerint igen kicsi, ketrecszerű, eredeti rendeltetésére nem alkalmas.

A tököli kórházban nem tudják fogadni az IMEI-be pszichiátriai kezelésre beutalt fogvatartottakat, mert nincs hozzá megfelelő szakember, és nincs elegendő kapacitás.

A főigazgató a gondok között említette, hogy a fogvatartottak jelentős részének nincs közgyógyellátásra jogosító kártyája, egyes segédeszközök ingyenes beszerzésére pedig csak az elítélt jogerős ítélete után van lehetőség.

A biztos 2009-es kiemelt projektjeként elemzi a fogyatékossággal élők jogainak érvényesülését, és bejelentés nélküli helyszíni vizsgálatokat folytat a büntetés-végrehajtás intézményeiben.