null A diszkótragédiáról

Tragédia a diszkóban

 

A három fiatal halálát követő első hivatalos reakciók, nyilatkozatok után Szabó Máté – az áldozatok hozzátartozóinak kifejezett együttérzése mellett – ismét a valódi megoldások sürgető szükségességére hívja fel a jogalkotók és jogalkalmazók figyelmét. Az ombudsman álláspontja szerint az alkalmi razziák, büntetések nem elegendőek: az önkormányzatok összehangolt engedélyezési és ellenőrzési tevékenysége alapvető feltétele a tragédiák elkerülésének.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa nem először teszi közzé az önkormányzatok engedélyezési-ellenőrzési feladataival kapcsolatos véleményét. A legutóbb egy tavalyi jelentésében, a terézvárosi csendrendelet kapcsán például kitért azokra a panaszokra is, amelyek kifogásolják, hogy egyes üzlettípusok, szórakozóhelyek esetében elmaradnak, vagy ha megtörténnek, eredménytelenek a hatóságok, közöttük a jegyzők fellépései, ellenőrzései. Mivel a tavalyit megelőző jelentései nyomán a helyzet nem rendeződött, a biztos akkor a nemzetgazdasági minisztert kérte fel, hogy kezdeményezze a kereskedelmi törvény olyan módosítását, amely kereskedelmi hatósági engedélyhez kötné az éjszakai zene- és műsorszolgáltatást.

A legutóbbi, és az azt megelőző jelentések ugyan a környéken lakók magánszférához való jogának védelmében készültek, de kiemelik azt is, amit az ombudsman most nyomatékkal megerősített: komoly probléma, hogy az ellenőrzés széttagolt, lehetőséget ad a különálló feladatkörrel megbízott társ-hatóságoknak, hogy egymásra mutogassanak. Az alkalmi, megfélemlítőnek szánt, de hatástalan razziák, jogszabály-módosítások helyett a jegyző, a rendőrség, a tűzoltóság, az ÁNTSZ, stb. munkájának összehangolására volna szükség. A koordinált hatósági engedélyezések, világos illetékességi szabályok, a megfelelő technikai háttérrel végzett szigorú ellenőrzések rendszere, és az önkormányzatok közvetlen ellenőrzési érdekeltsége, tehát valódi megoldások segíthetnének abban, hogy elkerülhető legyen a múlt szombatihoz hasonló tragédia megismétlődése – hívta fel a figyelmet az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.