null A balatonalmádi iskolai adatgyűjtésről

Vizsgálatot indít és válaszokat vár az ombudsman a balatonalmádi „listázás" ügyében

 

Az alapvető jogok biztosa azonnali hatállyal hivatalból vizsgálatot indított és részletes tájékoztatást kért az érintett szervektől a balatonalmádi gimnáziumban tegnap történtek miatt. Az ombudsman szerint a diákok és az oktatók véleménynyilvánítási szabadságával, az információs önrendelkezési jogával, valamint az egyenlő bánásmód követelményével összefüggő súlyos visszásság gyanúja merült fel.

Szabó Máté ombudsman az elektronikus sajtóból értesült arról, hogy 2012. december 18-án állítólag a balatonalmádi Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnázium egyes diákjait és tanárait az igazgatói irodában kérdezték ki arról, hogy beszélnek-e meghirdetett sztrájkról, a tanárok buzdítják-e őket arra, illetve a keretszámok szóba kerülnek-e közöttük. Több hírportál arról is beszámolt, hogy állítólagosan ezekről a beszélgetésekről jegyzőkönyv készült, amelyet a kormányhivatalnak szándékozik megküldeni az oktatási intézmény vezetője.

Az ombudsman a gyermekjogokért felelős országgyűlési biztosként hivatalból vizsgálatot rendelt el, a kialakult helyzet tisztázása érdekében pedig haladéktalanul megkereste a gimnázium igazgatóját, illetve a törvényességi felügyeletet ellátó kormányhivatal kormánymegbízottját, és az eset körülményeiről sürgős tájékoztatást kért. Tekintettel arra, hogy az eset során felmerülhet a diákok és a tanárok személyes adatok védelméhez való jogának súlyos sérelme, a biztos egyidejűleg felkérte a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság igazgatóját is vizsgálat elindítására.

Szabó Máté hangsúlyozza, hogy mind az oktatóknak, mind a diákoknak joguk van a véleményszabadsághoz, a politikai vélemény számon kérése, különösen rögzítése és továbbítása egy iskolában törvénytelen és elfogadhatatlan. Az ombudsman határozottan bízik abban, hogy – amennyiben igazolódnak az állítások – akkor csak kivételes esetről lehet szó, nem pedig ilyen típusú megyei vagy országos gyakorlatról.